Cum alegi o mașină de spălat care consumă puțin curent electric. Detaliile la care trebuie să fii foarte atent dacă vrei facturi mici la energie

Stan Filon 27.09.2022, 13:05
Cum alegi o mașină de spălat care consumă puțin curent electric. Detaliile la care trebuie să fii foarte atent dacă vrei facturi mici la energie

Intenționați să cumpărați o mașină de spălat? Veți profita la maximum de bani, atât la achiziție, cât și la cheltuielile cu energie electrică, apă și detergent, dacă vă veți concentra toate eforturile pe obținerea unei eficiențe energetice maxime. Haideți să vedem exact cum alegi o mașină de spălat care consumă puțin curent electric, astfel încât cheltuielile să fie reduse la minimum.

Cum alegi o mașină de spălat care consumă puțin curent electric

Acum câțiva ani, când aveam de gând să cumpărăm o mașină de spălat, vânzătorul ne spunea despre numărul mare de programe de spălat pe care mașina le avea, kilogramele de haine pe care le putea spăla sau timpul necesar. Înainte se vorbea puțin sau chiar deloc despre consum, dincolo de „consumă foarte puțin”, de altfel afirmație departe de adevăr. Acesta este însă unul dintre lucrurile pe care vor să-l cunoască toți oamenii care vor să-și achiziționeze o mașină de spălat. Consumul, eficiența energetică.

Dar ce este eficiența energetică și de ce este atât de importantă? Ce lucruri trebuie luate în considerare dacă vrem să cumpărăm o mașină de spălat eficientă energetic? În acest articol vom încerca să răspundem la toate aceste întrebări. Din fericire, astăzi este ușor să cunoaștem eficiența energetică a unui aparat, datorită etichetelor în vigoare în Uniunea Europeană din 2010. Între un aparat cu nota A+++, cel mai mare, și altul cu nota D, cel mai puțin eficient, exista o diferenta de consum de 40%. Nu numai că economisești 40% la energie electrică și apă, dar contribui și la protejarea mediului și la reducerea schimbărilor climatice.

Cum alegi o masina de spalat care consuma putin curent electric
Cum alegi o masina de spalat care consuma putin curent electric

Care este eficiența energetică a mașinii de spălat

O mașină de spălat A+++ oferă economii la factura de energie electrică de aproximativ 40 de euro pe an, față de una de acum 10 sau 15 ani. Nu pare mult, dar avand in vedere ca o spălare costa 12 cenți, calculează de câte spălări gratuite beneficiezi într-un an. Mai exact, 333, aproape una pe zi.

Numim eficiență energetică utilizarea eficientă a energiei. Adică capacitatea de a îndeplini scopul unui aparat, sau al unei sarcini, cu un consum minim de energie posibil. Este un termen care a început să capete importanță în urmă cu doar 10 sau 15 ani, deoarece înainte nu deranja prea mult faptul că un dispozitiv consuma foarte mult. Dar acum, cu schimbările climatice, deficitul de resurse, poluarea și prețul ridicat al electricității, acesta este factorul determinant atunci când cumpărăm aproape orice produs.

Există multe modalități de a crește eficiența energetică și nu întotdeauna are legătură cu reducerea consumului de energie electrică sau apă. De exemplu, o casa poate fi îmbunătățită prin izolarea pereților, astfel încât căldura să nu scape, sau să nu se încălzească vara și să nu fie nevoie să pornim aerul condiționat pe termen lung.

80% din energia consumată de mașina de spălat se duce pe încălzirea apei

În cazul mașinilor de spălat, acest lucru se realizează prin reducerea consumului de energie electrică, dar și prin spălarea cu apă mai puțină și mai rece și cu mai puțin detergent. Chiar dacă aparatul are o anumită eficiență, o putem îmbunătăți prin aplicarea unor trucuri.

Din 2011, toate aparatele electrice vândute în Uniunea Europeană poartă o etichetă în care se acordă prioritate eficienței energetice. În cazul mașinilor de spălat, această etichetă include și alte date importante, precum consumul anual de apă și energie electrică, sau zgomotul pe care îl face. Atunci când cumpărăm unul, este primul lucru pe care ar trebui să ne uităm, chiar înainte de caracteristicile sau funcțiile sale.

Dar cum cumperi o amșină care consumă cât mai puțin curent? Ei bine, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne uităm la eticheta modelelor de mașini de spălat care ne interesează. Se recomanda ca acesta sa fie cel putin A+. Dar cel mai bine ar fi dacă este A++ sau A+++, mult mai bine. Un fapt important este că unele modele depășesc bara de eficiență maximă A+++, iar acest lucru se reflectă pe etichetă, unde se pot vedea date precum: A+++ (-40%). Aceasta înseamnă că consumă cu 40% mai puțin.

Fii atent la tehnologia mașinii pe care urmează să o cumperi

Pe lângă faptul că te uiți la etichetă, aruncă o privire la tehnologia fiecărui brand, deoarece unele dintre ele te pot ajuta să reduci numărul de spălări. De exemplu, sunt unele mașini de spălat care folosesc un tambur dublu care vă permite să spălați rufe delicate și haine normale în același timp, scutindu-vă de utilizarea a două mașini de spălat.

Într-un alt caz, ar putea fi un sistem de umezire prin pulverizare pentru haine (în loc să umple tamburul) care să le permită să fie umezite mai repede cu mai puțină apă. Studiază bine fiecare marcă și evaluează-i inovațiile în funcție de utilizarea pe care i-o vei oferi. O mașină cu programe pentru haine delicate nu-ți este de nici un folos dacă ești singură și porți doar haine sport, de exemplu.

Dacă vrei să economisești bani pe detergent și balsam, iar în acest proces să ai grijă de mediul înconjurător, caută o mașină care să aibă dozator automat de detergent. Mașina își va lua detergent doar atât cât are nevoie, astfel făcând economie la detergent.

Verificați programele ECO

80 sau 85% din consumul unei mașini de spălat se datorează încălzirii apei. Asadar, dacă mașina ta de spălat rufe are programe ECO care spală la temperaturi scăzute, și nu îți pătezi foarte mult hainele acasă, spălându-le cu apă cât mai rece vei economisi foarte multi bani la factura de energie electrica. Este unul dintre cei mai importanți factori ai eficienței energetice, de care puțini oameni iau în considerare.

Căutați o mașină de spălat programabilă

Astăzi aproape toate modelele de pe piață pot fi programate. Dar unele oferă mai multă versatilitate decât altele și le poți programa chiar și cu mobilul tău, prin WiFi. Este important să-l pui la spălat în orele de consum mai mic, sau să-ți dai timp să le usuci fără a fi nevoie să folosești uscătorul.

Încărcare frontală este mai bună

Deși sunt puțin mai scumpe, mașinile de spăat cu încărcare frontală au o capacitate mai mare, mai multe programe de spălare, au nevoie de mai puțină apă și se centrifează mai bine.

Alegeți bine capacitatea de încărcare

Dacă cumperi o mașină cu capacitate de încărcare mai mare decât ai nevoie, pe lângă faptul că este mai scumpă, vei cheltui mai mulți bani pe apă și curent electric. Aceasta este recomandarea multor producători:

1 sau 2 persoane / Mai puțin de 4 utilizări pe săptămână – 6 kg de încărcătură sau mai puțin
3-4 persoane / 4-5 spălări pe săptămână – 7-8 kg de încărcătură
+4 persoane / 6 sau mai multe spălări săptămânale – 9 sau mai multe kilograme de încărcătură

Alte câteva sfaturi pentru îmbunătățirea eficienței energetice

Indiferent de modelul pe care îl cumpărați, puteți reduce consumul de energie electrică și apă și puteți ajuta mediul înconjurător, cu aceste trucuri de spălat rufe:

  • Dozați la minimum cu detergent și balsam. Puneți întotdeauna mai puțin detergent decât recomandă marca de detergent.
  • Nu utilizați funcția de uscare sau uscătorul. Planificați spălările astfel încât hainele să se usuce singure, pe o funie de rufe.
  • Dacă aveți un tarif orar de energie electrică, nu puneți rufele la spălat (sau mașina de spălat vase) după prânz sau cină, deoarece electricitatea este mai scumpă în acele momente.
  • Spălați întotdeauna la cea mai scăzută temperatură posibilă sau la rece. După cum am spus, încălzirea apei reprezintă 80% din consumul de energie electrică.
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...