Cum alegi o centrală termică de apartament sau o alternativă potrivită. Oferta eMAG care include diverse sisteme de încălzire

Cum alegi o centrală termică de apartament sau o alternativă potrivită. Oferta eMAG care include diverse sisteme de încălzire

Vremea rece se instalează încet și sigur iar românii trebuie să găsească soluții de încălzire ale locuințelor. Indiferent că vorbim despre o centrală termică pe gaz sau panouri fotovoltaice, proprietarii au de ales din mai multe opțiuni diponibile retailerul eMAG.

Diferența între o centrală termică pe gaz și una electrică

Construcția locuințelor urmărește să poată integra și un sistem de încălzire optim. Datorită tehnologiei actuale, în prezent există mai multe alternative de a-ți încălzi locuința. Aceste sisteme pot fi alese în funcție de suprafața care trebuie încălzită, bugetul și tipul de locuință. Înainte de a trece la pasul de a-ți alege sistemul de încălzire optim pentru casa ta, trebuie să ai în vedere faptul că pereții exteriori trebuie izolați termic. Sistemele de încălzire se împart cele convenționale și cele ecologice.

Sisteme convenționale de încălzire

Centrala termică pe gaz folosește gaz natural în procesul de ardere care încălzește ulterior apa din robinete și calorifere. Deși este unul dintre cele mai întâlnite sisteme de încălzire de la noi din țară, atât prețul gazului cât și costurile de întreținere ale acesteia poate fi o investiție destul de costisitoare pe termen lung.

Centrala termică pe lemne reprezintă una dintre cele mai ieftine modalități de încălzire a locuinței și este utilizată cu precădere de către cei care locuiesc în zonele rurale. Atât costurile de întreținere cât și combustibilul utilizat, în acest caz lemnele, sunt foarte scăzute. Dezavantajul este că necesită o supraveghere constantă și totodată faptul că trebuie implementat un sistem de tiraj al aerului.

Centrala termică electrică utilizează în totalitate curent electric pentru a încălzi atât apa de la robinete cât și caloriferele. Acest sistem este destinat mai mult suprafețelor mai mari dar și familiilor care au un consum de apă crescut. Din punct de vedere al dezavantajelor putem face referire la prețul mai ridicat la energia electrică, în comparație cu centrala pe gaz.

Încălzirea prin pardoseală, la rândul ei poate reprezenta o altă metodă de încălzire. Aceasta este recomandată celor care locuiesc la parterul unui bloc sau la casă. Mecanismul prin care acesta transferă căldura este că prin niște cabluri, căldura este trimisă de jos în sus, astfel că vei putea renunța la clasicele calorifere.

centrală termică
Panourile fotovoltaice pot fi solutia ecologica de incalzire pentru locuinta ta

Alternative de încălzire a locuințelor

Vorbeam anterior despre două mari categorii ale sistemelor de încălzire. Ajungând la sistemele ecologice, tot mai mulți români apelează la aceste metode. Deși costurile de achiziție și cel al manoperei sunt mai ridicate, această investiție este una care, în timp va fi amortizată și reprezintă printre cele mai noi tehnologii de încălzire.

Sisteme ecologice de încălzire

Pompele de căldură ecologice reprezintă o alternativă de încălzire însă trebuie să ai în vedere faptul că acestea sunt de mai multe tipuri, în funcție de resursele pe care le utilizează. Sistemele acumulează energia din sol, apă sau aer pe care o transformă ulterior în căldura. Acest sistem este unul ecologic, iar specialiștii consideră că în viitor, vor fi cele mai utilizate. Având în vedere că sunt sisteme relativ noi pe piață, costul acestora este unul destul de ridicat.

Centralele ecologice pe peleți se numără la rândul lor printre alternativele ecologice de încălzire. Acestea folosesc bucăți de rumeguș presat care seamănă cu niște cărămizi care pot fi cumpărate din orice magazin de bricolaj. Sismteul de funcționare al acestora este destul de asemănător cu cel al centralelor pe gaz.

Panourile solare, la rândul lor pot fi o opțiune pentru încălzirea casei tale. Aceste dispozitive ajută particulele de lumină să îndepărteze electronii de atomi, iar prin din acest proces rezultă electricitate. Astfel, lumina de la soare este transformată în energie termică. Aceste panouri sunt formate din mici unități numite celule voltaice.

Panourile fotovoltaice funcționează pe același principiu ca și panourile solare, ajutându-se de lumină pentru a o transforma în energie electică. Deși costul acestora de instalare este mai mic în comparație cu cele solare, în continuare costul este unul relativ ridicat. În ciuda costului de achiziție și instalare, în timp, aceste panouri fotovoltaice devin foarte rentabile.

Indiferent de modalitatea de încălzire pe care o vei alege, ține cont că înainte de a face o astfel de investiție sunt necesare câteva cunoștințe despre aceste sisteme. Totodată, poți apela la un specialist care te poate îndruma către cel mai optim sistem de încălzire pentru casa ta.

Urmăriți Impact.ro și pe