Cum afli dacă cineva se conectează la Wi-Fi-ul din casă, fără permisiunea ta. Așa depistezi rapid intrusul

Cătălina Burghelea 03.11.2021, 10:42
Cum afli dacă cineva se conectează la Wi-Fi-ul din casă, fără permisiunea ta. Așa depistezi rapid intrusul

Când conexiunea Wi-Fi este lentă sau când pierzi semnalul tot timpul, probabil că ai un intrus în rețea. Dacă vrei să știi cum să blochezi vecinii care se conectează la Wi-Fi fără permisiunea ta, iată tot ce ai nevoie pentru a nu avea probleme din cauza lor.

Cum afli dacă vecinii fură internet de la tine

Există mai multe semne care pot indica faptul că cineva utilizează rețeaua Wi-Fi , fără permisiunea ta. Un semnal lent și deconectările spontane sunt indicatori ai vizitatorilor neaștepți în rețeaua ta wireless. Acum poți ști cine se conectează la Wi-Fi și, de asemenea, cum să blochezi intrușii care stau gratis pe internet datorită ție.

Depistează rapid intrusul

Primul lucru pe care va trebui să-l faci, pentru a ști cum să blochezi intrușii pe Wi-Fi, este să intri în configurația routerului. Pentru acest pas, este necesar să cunoaști datele dispozitivului tău, deoarece fiecare marcă și model au specificații diferite. Totuși, dacă nu știi cum să intri în configurația routerului, iată câteva date de acces care sunt, de obicei, cel mai des întâlnite în majoritatea modem-urilor de pe piață.

În cazul dispozitivelor primite de la frunizorii de servicii de internet, acestea sunt, de obicei, cele mai comune specificații pe cale le poți utiliza: Admin / CaLVxePV1. Dacă nu funcționează, va trebui să vezi marca și modelul router-ului tău (îl poți vedea oricând pe spatele acestuia) și să introduci acele date în motorul de căutare Google și în cel mai scurt timp le vei găsi.

Cum să blochezi utilizatorii conectați la Wi-Fi

Odată ce ai acces la panoul de configurare al router-ului, trebuie să cauți lista de dispozitive conectate la rețeaua Wi-Fi de acasă. Pentru a găsi această listă, trebuie să dai de DHCP Client List sau similar. În listă veți găsi toate detaliile, numele dispozitivelor conectate, IP-ul acestora, adresa MAC și ora la care au fost conectate la rețeaua ta wireless. Aici va trebui să identifici dispozitivele de încredere, cele folosite de familie, prieteni sau propriile dispozitive. Cei pe care nu îi identifici sunt cei pe care trebuie să îi blochezi.

Programe pentru a vedea cine se conectează la rețeaua ta wireless

În cazul în care ai probleme recurente cu adrese care se conectează fără permisiune la rețeaua ta Wi-Fi și vrei o opțiune mai simplă, poți apela la un program care se ocupă de scanarea conexiunilor de rețea. Dacă acesta este cazul tău, atunci cea mai bună opțiune este Angry IP Scanner.

Acest program este compatibil cu Windows, Lynux și Mac OS și este foarte ușor de utilizat. După ce ai programul instalat pe computer, tot ce trebuie să faceți este să îl deschizi, să dai click pe butonul de pornire și în câteva secunde vei avea o scanare completă a tuturor dispozitivelor conectate la rețeaua ta.

Este importantă adresa MAC

O listă de dispozitive conectate îți va permite să afli toate detaliile despre cine folosește rețeaua Wi-Fi. Acum, pentru a bloca intrușii de la Wi-Fi, trebuie să le poți vedea adresa MAC. Va trebui să dai click pe butonul de plug-in-uri care îți apare. În panoul care se deschide, vei vedea plug-in-urile activate în stânga și pe cele care nu funcționează în dreapta. Pentru a putea bloca utilizatorii Wi-Fi nepoftiți, selectează opțiunea Adrese MAC și mut-o la stânga.

Și gata! Acum poți să vezi adresa MAC a intrusului, să o copiezi și să o blochezi din configurația router-ului, pe care deja știi să o introduci. Există, de asemenea, software pentru Android precum Fing, Network Discovery, Net Scan, care te pot ajuta să afli cine folosește rețeaua de wireless fără permisiunea ta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...