Cu ce se ocupă românul care încasează cea mai mare pensie specială din România. Suma este fabuloasă

Raluca Juncu 15.01.2020, 17:55
Cu ce se ocupă românul care încasează cea mai mare pensie specială din România. Suma este fabuloasă

Pensiile speciale reprezintă un subiect destul de sensibil, care a stârnit numeroase controverse în spațiul public, cu atât mai mult cu cât sumele încasate de cei care beneficiază de acestea, sunt foarte mari.

Cine este persoana care beneficiază de cea mai mare pensie specială din România

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finalul lunii decembrie 2019, de 9.359 de persoane, un număr mai mare cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, arată datele furnizate de Casa Naţională de Pensii Publice, citate de Digi 24.
În baza Legii 303/2004, privind statutul procurorilor şi judecătorilor,cea mai mare pensie înregistrtă se riciă la suma de 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat. De această sumă fabuloasă beneficiază un magistrat din România.
Totodată, pensia medie se ridica la 10.891 lei, din care 7.359 lei suportaţi din bugetul de stat.

Cele mai recente dispoziții legislative ale Parlamentului

Deputații din comisia de muncă a Camerei Deputaților au votat, luna trecută, proiectul de lege propus de PNL care prevede eliminarea pensiilor speciale. Astfel, pensiile speciale s-au abrogat pentru următoarele categorii: parlamentari, judecători, procurori, pentru personalul auxiliar din justiție, pentru funcționarii de la Curtea de Conturi și pentru funcționarii parlamentari, pentru aviatori, diplomați și pentru foștii șefi de stat.
În aceeași zi, însă eliminarea pensiilor speciale a fost amânată până în februarie.
Dar, Președintele Camerei Deptaților, Marcel Ciolacu, a declarat marți, la Parlament, că a hotărât, alături de liderii PSD, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în care să fie adoptată legea care prevede eliminarea pensiilor speciale. Sesiunea extraordinară ar urma să fie programată în ultima săptămână din ianuarie, potrivit Digi 24.

Marcel Ciolacu, despre eliminarea pensiilor speciale. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Marcel Ciolacu, despre eliminarea pensiilor speciale. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

După declarațiile Președintelui României de astăzi, în măsura în care se vor elimina pensiile speciale, vor exista fonduri pentru a dubla alocații, proiect legislativ care a fost semnat ieri de Klaus Iohannis.

„Dacă se taie pensiile speciale, va apărea un buget disponibil care poate fi, de exemplu, folosit pentru alocaţii, dar acesta este un calcul pe care trebuie să îl facă Guvernul”, a spus Klaus Iohannis astăzi.

Urmăriți Impact.ro și pe