Criză majoră de muncitori calificați în România. În ce oraș școlile profesionale sunt pustii

Elena Avramescu 07.05.2021, 13:47
Criză majoră de muncitori calificați în România. În ce oraș școlile profesionale sunt pustii

Criză majoră de muncitori calificați în România. Este vorba despre județul Vaslui, unde forța de muncă este puțină și nepregătită. Reprezentanții mediului economic local au ajuns, din nefericire, la această concluzie, chiar dacă, în fiecare an, sute de vasluieni obțin certificate de calificare profesională. Însă marea majoritate a acestora pleacă imediat la muncă în străinătate.

Criză majoră de muncitori calificați în România

Din păcate, nici școlile profesionale nu mai trezesc interesul celor tineri, cei mai mulți preferând să meargă la facultate. În acest sens, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că instituția pe care o conduce pregătește circa 1.000 de cursanți la fiecare doi ani, iar majoritatea pleacă în străinătate după ce își iau certificatele de calificare.

Aceste persoane nu se mai duc la întreprinderile la care munceau. E jalnic! Așteptările salariaților sunt foarte mari, alții au lucrat afară și știu cât se câștigă acolo. Dar costurile sunt mai reduse în țară și ești alături de familie. Dacă ar avea salariul 500 de euro net altfel ar sta lucrurile, a declarat Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslu.

Din păcate, cei mai mulți tineri consideră că este mai important să meargă la facultate, astfel că refuză să urmeze școlile profesionale. Aceasta este și cauza pentru care, în România, ne confruntăm cu  o mare criză de tehnicieni, care în țările europene sunt extrem de apreciați.

Nu se mai duce nimeni la școlile profesionale. Nu mai există interes pentru profesională. Noi pregătim oamenii în 2-3 meserii, dar trebuie ca muncitorul să știe bine o meserie, a mai spus Ionela Constantin.

Criză majora de muncitori calificati in Romania
Muncitori calificati

Se pare că mediul de afaceri local nu a dorit să profite de întoarcerea în țară a vasluienilor, datorate pandemiei de coronavirus. Astfel că fără o strategie care să dea o perspectivă optimistă de dezvoltare a județului Vaslui și fără a oferi locuri de muncă plătite decent, cei mai mulți oameni întorși din țările europene au plecat sau urmează să plece din nou la muncă în străinătate.

A venit această forță de muncă, dar noi le putem oferi ceva?! Oamenii aceștia își spun: ne dă cineva de muncă sau ne ducem din nou la cules de sparanghel! Trebuie să se vrea să se facă o strategie de dezvoltare la nivel național și apoi una aplicată la nivel local. De sus în jos trebuie luate aceste măsuri. Dacă vorbim de județul Vaslui, atunci să dezvoltăm agricultura, să cultivăm grâu, porumb, sfeclă de zahăr. La Fălciu trebuia să fie construită o fabrică de zahăr, dar după anul 1989 nu s-a mai terminat construcția. Nu mai făcem import de zahăr, dacă avem aceste fabrici. Dacă nu le oferim nimic, normal că acești oameni pleacă, a declarat Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.

Și primarul municipiului Huși, Ioan Ciupilan, a menționat faptul că autoritățile centrale nu sunt interesate de menținerea forței de muncă în țară, iar exodul oamenilor în spațiul comunitar va continua.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI