Creșterea pensiilor provoacă o situație incredibilă. Dezvăluirea care le dă fiori românilor

Stan Filon 01.09.2020, 13:20
Creșterea pensiilor provoacă o situație incredibilă. Dezvăluirea care le dă fiori românilor

Creșterea pensiilor îi bucură pe pensionari, dar îi sperie pe cei aflați la guvernare, dar și pe analiștii economici, care spun că impactul este unul foarte mare asupra bugetului de stat. Creşterea pensiilor şi alocaţiilor reprezintă 13 miliarde lei, pentru anul viitor. Această sumă reprezintă cam cât au fost investiţiile publice în primele şapte luni!

Impactul creșterii pensiilor și alocațiilor, devastator pe termen lung

Guvernul a majorat punctul de pensie cu 14%, de la 1 septembrie ceea ce implică, potrivit Consiliului Fiscal, un efort bugetar important, de 3,6 miliarde lei în anul 2020 şi respectiv 10,92 miliarde lei în anul 2021.

Totodată, majorarea alocaţiilor pentru copii cu 20% de la 1 august, urmată de majorări succesive până la 1 iulie 2022 implică cheltuieli anuale mai ridicate cu circa 7 miliarde lei după 1 iulie 2022, impactul bugetar pentru anul 2020 fiind de circa 0,4 miliarde lei, iar pentru anul 2021 de circa 3 miliarde lei, afirmă Consiliul Fiscal.

Impactul creșterii pensiilor și alocațiilor, devastator pe termen lung
Impactul creșterii pensiilor și alocațiilor, devastator pe termen lung

Majorările, egale cu investiţiile publice în primele şapte luni

Impact bugetar anualizat al creşterilor care intră în vigoare astăzi: aproximativ 13 miliarde lei. Ghinion! Cam tot atât au fost investiţiile publice în primele 7 luni din acest an (cheltuieli de capital de 12.074 mil lei)”, scrie analistul Iancu Guda, pe Facebook. Acesta este de părere că pensiile trebuie corelate cu potenţialul economiei de a le plăti.

„În caz contrar, vom deconta foarte scump pe termen lung (inflaţie, supraîndatorare, creştere vârstă pensionare sau noi taxe), în contextul proiecţiilor demografice dezastruoase”, spune el. Iancu Guda propune o indexare automată anuală calculată în funcţie de inflaţie + 50% din creşterea salariului mediu în privat.

„Adevărata reformă este creşterea graduală a contribuţiilor la Pilonul II până la 5%-6% (2025) şi cel puţin 10% (2030)!”, afirmă el.

Acesta vine cu o alternativă la mărirea alocațiilor. Iancu Guda consideră că alocaţiile nu mai trebuie majorate din pix (subvenţionare pe datorie), ci crescute prin reduceri aplicate impozitului pe venit plătit de părinţi (stimulare cu valoare adăugată). Potrivit lui, impactul bugetar poate fi acelaşi, dar generezi efecte benefice în economie (creşterea natalităţii şi albirea economiei prin reducerea plăţii salariului la negru).