Crește vârsta de pensionare pentru acești români. Anunțul care a avut imediat efecte

Iancu Andreea 08.01.2021, 19:30
Crește vârsta de pensionare pentru acești români. Anunțul care a avut imediat efecte

O categorie de românii a aflat în ultima zi a anului trecut că va crește vârsta de pensionare. Anunțul a fost făcut chiar de către un oficial al statului și a avut efecte imediate. Mai mulți români ce se regăsesc în această situație au formulat deja cereri de pensionare, luând prin surprindere autoritățile.

Pentru ce români crește vârsta de pensionare

Ultima zi a anului 2020 a venit cu o veste neașteptată pentru o categorie de români. Ministrul Justiției Stelian Ion a anunțat că va crește vârsta de pensionare pentru magistrații din România, potrivit G4Media, iar acest fapt a dus la un val de cereri de pensionare în perioada 31 decembrie 2020 – 6 ianuarie 2021. Astfel, 18 judecători și 8 procurori au solicitat ieșirea la pensie după anunțul făcut de către oficialul din Justiție.

Cifrele sunt unele neașteptate, având în vedere că în aceeași perioadă a anului trecut, numai cinci judecători și un singur procuror au decis să facă astfel de cereri de pensionare. Decizia este una îngrijorătoare având în vedere că sunt aproximativ 450 de magistraţi din cei 7.000 care activează în instanţele şi parchetele din ţară și care se încadrează în condiția de vechime de 25 de ani în profesie pentru a se pensiona.

Problema unei pensionări în masă ar putea duce la probleme grave în Justiție, după cum președintele Tribunalului București, Laura Radu, menționează. Reprezentantul celei mai mari instanțe din România consideră că o lipsă a magistraților ar duce la prelungirea proceselor cu ani de zile.

S-ar desfiinţa completurile de judecată în care intră aceşti judecători. Asta duce la o supraîncărcare a celor care rămân. Supraîncărcarea nu poate fi gestionată decât prin termene mai lungi, a declarat judecătoarea Laura Radu.

Mai mulți magistrați au solicitat pensionarea în urma anunțului făcut de ministrul Justiției
Mai mulți magistrați au solicitat pensionarea în urma anunțului făcut de ministrul Justiției

Ce decizie a luat ministrul Stelian Ion

În ciuda anunțului făcut în ultima zi din 2020, ministrul Justiției Stelian Ion a renunțat la majorarea vârstei de pensionare a magistraților. Astfel, aceștia nu vor mai putea să se pensioneze la vârsta 47-48 de ani. Pentru moment, ministrul dorește abrogarea prevederii legale prin care magistrații pot să iasă la pensie după doar 20 de ani de vechime în cadrul profesiei.

În urma analizei pe care am făcut-o cu privire la subiectul vârstei de pensionare a magistraților, am ajuns la concluzia că nu este oportună creșterea vârstei de pensionare a acestora, însă voi propune abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2022. Prioritatea pe termen mediu va fi aceea de a găsi soluții pentru încurajarea oamenilor să rămână de bunăvoie în sistem, să contribuie cu experiența lor la îmbunătățirea calității actului de justiție și să se simtă pe deplin apreciați pentru munca pe care o depun!, potrivit comunicatului emis joi, 7 ianuarie, de Ministerul Justiției.

Urmăriți Impact.ro și pe