Cresc prețurile chiriilor din București, după un an şi jumătate de scădere constantă. Cu toate acestea, sunt sub nivelul de dinainte de pandemie

Elena Avramescu 09.09.2021, 14:35
Cresc prețurile chiriilor din București, după un an şi jumătate de scădere constantă. Cu toate acestea, sunt sub nivelul de dinainte de pandemie

Preţul chiriilor din Capitală crește simțitor, iar asta s-a observat cel mai bine în trimestrul trei al anului 2021, după aproximativ un an şi jumătate de scădere constantă, din cauza pandemiei de coronavirus. Așadar, chiriile pentru apartamentele de două camere sunt mai mari cu 14% în T3 2021, faţă de T2, iar cele pentru trei camere, cu 8%, conform unei analize realizate de o companie de consultanţă imobiliară. Cu toate acestea, chiriile sunt tot sub nivelul de dinainte de pandemie.

Cresc prețurile chiriilor din București

Cererea pe partea de închirieri şi-a mai revenit în ultimele două luni, din discuţiile avute cu agenţii imobiliari. Principalul motiv este redeschiderea cursurilor offline din cadrul universităţilor din Bucureşti, de la 1 octombrie.

În mod tradiţional, în ultima lună de vară şi prima de toamnă, studenţii încep să caute chirii în marile oraşe, deci pare că, încet, încet, revenim la normalitatea de dinainte de pandemie, a spus Cristian Nicola, CEO Investpoint, conform Agerpres.

Conform analizei făcută de companie reiese că preţul chiriilor din Capitală, în T3 2021, este tot pe minus faţă de aceeaşi perioadă a lui 2019, înainte să înceapă pandemia – 22%. Astfel că apartamentele de două şi trei camere se închiriau, în medie, cu 410 euro, respectiv 570 euro, în urmă cu doi ani, faţă de 320 euro, respectiv 420 euro, în prezent.

Cresc preturile chiriilor din Bucuresti
Blocuri Bucuresti

S-a constatat că centrul, format din Victoriei, Romană, Unirii și Universitate rămâne până-n prezent cea mai scumpă zonă din Capitală, din punct de vedere al chiriilor, urmat de zona de Nord. La polul opus se află localităţile de lângă Bucureşti, precum Chiajna-Roşu şi Popeşti-Leordeni.

Preţul mare al chiriilor din centru este dat de distanţa mică faţă de staţiile de metrou şi alte mijloace de transport în comun, faţă de unităţile de învăţământ superior, de magazine, Centrul Vechi ş.a.m.d. Adică principalele atribute pe care le caută studenţii şi tinerii, în general. Zonele din afara oraşului nu au aceste avantaje, însă compensează printr-un număr mai mare de locuinţe noi, mai mult spaţiu verde şi linişte, fiind mai degrabă potrivite pentru familii, a mai declarat Cristian Nicola.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...