Coșmar pentru locuitorii unui bloc turn din Pitești. O bătrână crește 34 de pisici într-o garsonieră, iar mirosul insuportabil ajunge până la parter

Cristi Ionică 16.03.2021, 17:11

Coșmar pentru locuitorii unui bloc turn din Pitești. Locatarii unui bloc turn trăiesc zilnic un adevărat coșmar. De vină sunt cele peste 34 de pisici crescute într-o garsonieră de la etajul nouă. Vara, mai ales, mirosul este pestilențial, ajungând până la apartamentele de la parter. În disperare de cauză, asociația de locatari a ajuns în instanță și chiar a câștigat. Degeaba însă, deoarece femeia nu vrea să renunțe sub nicio forma la pisicile pe care le crește într-un spațiu de 25 de metri pătrați.

Coșmar pentru locuitorii unui bloc turn din Pitești

Povestea pisicilor de rasă, crescute în garsoniera de la etajul 9, începe în urmă cu 5 ani, când femeia respectivă avea câteva pisici de rasă. Vecinii, deranjați de zgomot și de miros, au aflat că pisicuțele erau crescute pentru vânzare, prețul unui exemplar variind între 250 de euro și 1200 de lei. Pentru că afacerea mergea, numărul felinelor a crescut considerabil. Odată cu ele,cantitate de mâncare folosită de stăpână, dar și mirosul deranjant. În primă fază, vecinii i-au atras atenția. Apoi s-a trecut la amenințări.

Practic vorbeam cu pereții. Nu aveam cu cine să ne lămurim, sau cui să cerem socoteală. Pentru că nu se mai putea sta în bloc am cerut ajutorul D.S.V.,și al poliției, a spus Cristian Dima, presedintele asociației de locatari.

Dosarul a fost trimis în instanță în 2017. La baza lui a stat expertiza judiciară, întocmită de poliție și D.S.V. Imaginile sunt greu de privit și acum. Pisicuțele erau crescute într-o mizerie cruntă, într-un spațiu de 25 de metri pătrați. După ce au terminat expertiza și au ieșit afară, unuia dintre inspectorii D.S.V i s-a făcut rău.

Judecata a durat trei ani. În luna noiembrie a anului trecut, instanța s-a pronunțat. Laura Enăchescu, proprietara felinelor, era obligată să predea 32 din cele 34 de animale găsite în apartament și să plătească și cheltuielile de judecată. Locatarii au răsuflat ușurați fiindcă demersul lor fusese auzit.

Cosmar pentru locuitorii unui bloc turn din Pitesti
Pisicile dintr-o garsonieră din Pitești

„Nu poți aerisi sau sta prea mult în scara blocului că te ia mirosul”

Numai că vecina lor și-a văzut în continuare de traiul său. Nu numai că nu a predat pisicile ci, spun vecinii, numărul acestora a crescut. Aceștia se gândesc cu groază că sezonul cald se apropie, iar coșmarul se reîntoarce.

Vara, mirosul ajunge până la parter. Nu poți aerisi sau sta prea mult în scara blocului că te ia mirosul, a spus Ana Popa, locatară la parter.

Adina Trîmbițașu este mutată în bloc de trei ani și este una din semnatarele petiției.

Eu stau la etajul trei, dar vine miros și iarna, și vara. Dacă știam că voi avea asemenea probleme, nu mai cumpăram.

Pentru doamna Enăchescu, problemele vecinilor nu există. Azi s-a întors de la cumpărături cu două sacoșe pline de mâncare pentru pisici. La întoarcere, aceasta a fost așteptată, ca  de obicei, de mai mulți vecini, cu care s-a ajuns la vorbe grele.

Cât să te mai suportăm pe tine și mirosul care iese de acolo? Deschide ușa, să vedem că nu mai ai pisici, a spus Marian Dima, vecinul de la etajul 8.

Cosmar pentru locuitorii unui bloc turn din Pitesti
Cosmar pentru locuitorii unui bloc turn din Pitesti

Eugenia Vasilescu, colegă de palier la etajul nouă, spune că situația este una de nesuportat, mai ales în contextul pandemiei.

Avem copii mici. Eu nu-l mai trimit pe al meu nici să ducă gunoiul. Odată s-a întâlnit cu doamna, care ieșise tot la gunoi, și era goală pușcă.

Fără să clipească, Laura Enăchescu le-a precizat vecinilor că piscile le folosește la terapia care-i ține sub control o boală cardiacă. Până la intervenția celor de la Protecția sau Poliția Animalelor, asociația de locatari s-a apucat de strâns bani pentru găsirea unui executor judecătoresc, pentru a pune în practică sentința judecătorească. Până atunci însă, oamenii nici nu știu de ce să se ferească mai repede. De Covid sau de mirosul pisicuțelor de la etajul 9?

Urmăriți Impact.ro și pe