COS Târgoviște, de la gloria de altă dată la eșecul capitalist

Redacția IMPACT 17.09.2020, 21:52
COS Târgoviște, de la gloria de altă dată la eșecul capitalist

Saga mamutului industrial, Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște (COS), continuă cu speranțe pentru cei 1200 de salariați rămași care nu mai departe de luna iulie fuseseră anunțați că își vor pierde locurile de muncă prin concediere colectivă. Însă, preavizul de concediere colectivă anunțat de COS Târgoviște pe 15 iulie a fost revocat. Salariații au fost anunțați pe 14 septembrie că vor fi pontați până pe 25 septembrie, în șomaj tehnic, cu 75% din salariu.

Sindicaliștii au cerut Guvernului să salveze COS Târgoviște

Conducerea rusă a companiei anunța lunile trecute că, din cauza pierderilor provocate de pandemia de Covid-19, dar și a intrării în insolvență este nevoită să îi concedieze pe oameni. Anunțul provoca reacții dure în rândul târgoviștenilor care consideră COS Târgoviște unul dintre simbolurile orașului, cunoscut în trecut pentru industria sa.

Nicolae Dragodănescu, liderul Sindicatului Valahia, a solicitat Guvernului României și Premierului Ludovic Orban să intervină în cazul COS pentru ca cei 1200 de oameni să nu-și piardă locul de muncă și pentru ca una dintre cele mai mari fabrici de oțeluri speciale din țară să nu se închidă.

„Chiar dacă ați primit preavize de concediere,  sunt șanse mari să o luăm de la capăt cu activitatea de producție.  Pentru prima dată, statul român , prin vocea Primului Ministru și a  Ministrului  Economiei,  a declarat public faptul că acest combinat este de importantă strategică pentru statul român și că trebuie salvat!  Pentru prima dată oficialii statului roman,  constată  și declară public faptul că la COS Târgoviște s-au întâmplat lucruri ,, cel puțin ciudate ” cu privire la creanțe și procedura insolvenței!”, spunea Dragodănescu la începutul acestei luni.

Cu toate acestea, salariații COS sunt în șomaj tehnic din decembrie anul trecut. Ei sunt plătiți cu 75 % din salariu, iar între timp mai multe utilaje și secții ale combinatului au fost dezmembrate.

Mândria lui Ceaușescu, eșecul capitalist

COS Târgoviște a fost dat în folosință în 1970 sub numele de „Uzina de Oțeluri Aliate” și avea peste 10.000 de angajați în 1975 când producea oțeluri aliate și înalt aliate pentru industria civilă și de apărare. Apoi, în anii 1980 își schimbă profilul de producție și începe să producă oțeluri speciale care vor fi folosite la construirea Centralei Nucleare de la Cernavodă.

 Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) a fost inaugurat de Nicolae Ceauşescu
Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) a fost inaugurat de Nicolae Ceauşescu

După 20 de ani în care fusese vedeta siderurgiei românești vine Revoluția și întreprinderea târgovișteană intră pe lista neagră a uzinelor de care statul trebuie să scape. Devine, așadar,  societate comercială pe acţiuni și ca multe dintre fabricile României supraviețuiște greu în primii ani de democrație românească.

Cu toate acestea, finalul anului 2000 prinde combinatul cu profit de jumătate de milion de dolari, pentru că uzina producea osii pentru trenuri de viteză şi palete de turbină pentru compania General Electric, beneficiind de o linie retehnologizată. În gândirea pur românească, paguboasă, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului hotărăște vânzarea combinatului de la Târgovişte în anul 2002.

De aici încolo lucrurile merg din ce în ce mai prost pentru industria siderurgică târgovișteană. Societatea ajunge pe mâna patronilor străini (ruși) care nu fac nimic altceva decât să tragă profituri imense de pe cârca uzinei, încalcă acordurile semnate cu statul român, concediază oamenii și sfârșește prin a demola secții precum – Oțelăria electrică nr.1 și Laminorul Degrosisor, fără a investi în altceva pentru a se continua producția pe aceste segmente.

În plus, se dezmembrează și Forja de Blocuri și Bare, instalație care se încadra în cerințele NATO privind pregătirea în caz de război. În 1988 se investise în această instalație 100 de milioane de dolari. Nu a apucat să fie folosită pentru că a fost dezmembrată, împachetată și dusă în Rusia, în ciuda faptului că se afla sub atenta supraveghere și observației a serviciilor secrete din România.

Urmăriți Impact.ro și pe