Coreea de Nord, declarație acidă pentru G7: „Poziţia RPDC, ca stat deţinător de arme nucleare va rămâne o realitate de necontestat”

Elena Avramescu 21.04.2023, 13:30
Coreea de Nord, declarație acidă pentru G7: „Poziţia RPDC, ca stat deţinător de arme nucleare va rămâne o realitate de necontestat”

Choe Son Hui, ministrul nord-coreean de Externe, a făcut mai multe declarații în cadrul unui comunicat comun ce a fost publicat la finalul recentei reuniuni a miniştrilor de Externe ai G7, printr-un editorial difuzat vineri de agenţia de presă KCNA. De aici aflăm că acesta asigură că statutul ţării sale de stat nuclear este de necontestat, definitiv şi ireversibil.

Coreea de Nord a dat o replică neașteptată pentru G7

Se pare că ministrul a răspuns în acest mod documentului emis marţi, la încheierea reuniunii miniştrilor de Externe de la Karuizawa (Japonia), care îndemna Phenianul să renunţe la programul său de înarmare.

Coreea de Nord nu poate obţine şi nu va obţine niciodată statutul de stat dotat cu arme nucleare în virtutea Tratatului de Neproliferare (TNP). Poziţia Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC, numele oficial al ţării) ca stat deţinător de arme nucleare va rămâne o realitate de necontestat şi nu contează că Statele Unite şi Occidentul nu o vor recunoaşte timp de o sută sau o mie de ani.

G7 este un grup de ţări egoiste care nu reprezintă comunitatea internaţională şi care serveşte ca instrument politic pentru a asigura hegemonia SUA. Este anacronic să se creadă că dreptul şi capacitatea de a efectua un atac nuclear sunt exclusiv ale Washingtonului”, a scris Choe.

Coreea de Nord trece la productie in masa a armelor nucleare. Amenintarea care l-a facut pe Kim Jong Un sa reactioneze
Coreea de Nord trece la productie in masa a armelor nucleare. Amenintarea care l-a facut pe Kim Jong Un sa reactioneze

Însă asta nu este tot, deoarece ministrul de externe al Phenianului a declarat că dezvoltarea de către Coreea de Nord a unui program nuclear „constituie un exerciţiu corect al suveranităţii sale pentru a descuraja ameninţarea reprezentată de mediul de securitate instabil cauzat de manevrele militare nesăbuite şi provocatoare ale SUA şi aliaţilor lor”.

Din momentul în care Seulul şi Washingtonul au început în martie manevrele lor de primăvară cu prezenţa unor mijloace strategice americane, cum ar fi portavioane şi bombardiere, Phenianul a decis să răspundă cu mai multe teste de armament, inclusiv prin lansarea, pe 13 aprilie, a celei mai sofisticate rachete balistice intercontinentale de până acum.

„SUA trebuie să ţină cont că securitatea sa poate fi garantată doar atunci când va renunţa complet la politica sa ostilă faţă de RPDC”, a mai spus Choe, după care a menționat că statutul ţării sale de putere nucleară de clasă mondială este definitiv şi ireversibil.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...