Copii retrași de la școală pentru a învăța într-un sistem nerecunoscut în România. Fenomenul care ia amploare în Timiș

Stan Filon 10.02.2022, 17:06
Copii retrași de la școală pentru a învăța într-un sistem nerecunoscut în România. Fenomenul care ia amploare în Timiș

Fenomen ciudat în România! Părinții încep să-și retragă copiii de la școlile de stat pentru a-i înscrie într-un sistem de învățământ care nu este recunoscut în România. Semnalul de alarmă a fost tras de șeful Inspectoratului Școlar Județean Timiș. Se pare că părinții își retrag copiii de la școală pentru a învăța într-un sistem de predare care are loc la domiciliul elevului, însă acest sistem nu este recunoscut la noi în țară.

Elevi retrași de la școală pentru a învăța într-un sistem nerecunoscut în România

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş, Marin Popescu, a tras miercuri un semnal de alarmă, după ce 53 de copii din ciclul primar şi gimnazial al unor şcoli din mediul rural au fost retraşi de părinţi. Copiii respectivi vor participa la „activităţi, identităţi sau structuri educaţionale de tip home schooling care nu sunt recunoscute în România”.

Cele mai multe cazuri de retrageri din sistemul public de învățământ s-au înregistrat în comuna Orţişoara, iar inspectorul școlar a spus că va anunţa instituţiile statului pentru a lua măsurile privind respectarea dreptului la educaţie al copiilor. Cei mai afectaţi sunt elevii de clasa a VIII-a, care din cauză că nu îşi vor încheia situaţia şcoală în sistemul de stat, nu vor avea dreptul să susțină examenul de Evaluare Naţională.

Elevi retrasi de la scoala pentru a invata intr-un sistem nerecunoscut in Romania
Elevi retrasi de la scoala pentru a invata intr-un sistem nerecunoscut in Romania

Totul are legătură cu religia părinților

„Monitorizăm atent lucrurile.Tendinţa aceasta a fost remarcată în urmă cu un an. Atunci, lucrurile au pornit din perspectiva numărului mare de copii retraşi de la şcoala gimnazială din Orţişoara. Şi acum este şcoala unde avem cei mai mulţi copii retraşi. (…). În acest caz, nu este vorba despre vreo problemă a actului didactic, ci o chestiune care ţine de opţiunea familiei pentru o confesiune religioasă”, a detaliat Marin Popescu.

Dintre ceu 53 de copii retrași de la școală se numără șapte copii din clasa I, trei din clasa a II-a, opt din clasa a III-a, trei din clasa a IV-a, trei din clasa a V-a, şapte copii din clasa a VII-a şi unul din clasa a VIII-a. Acești elevi provin din şcolile din Jimbolia, Giarmata, Sudriaş, Lugoj, Cenad, Orţişoara şi Moşniţa Nouă.

„Cu siguranţă, se vor reîntoarce în sistemul de învăţământ, ca urmare, retragerea de la şcoală şi participarea la activităţi în altă formă, nerecunoscută în România, cu siguranţă va conduce la o echivalare a studiilor, dacă vor reveni peste un an sau doi în sistemul nostru, echivalare care înseamnă o echivalare a cunoştinţelor, pentru reintegrarea lor într-o anumită clasă din şcoli”, a explicat Popescu.

Pentru a putea reveni în sistemul de învățământ, copiii vor fi nevoiți să treacă de o comisie formată din profesori şi învăţători care vor evalua cunoştinţele elevilor la data la care se vor întoarce în sistemul de învăţământ.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...