Convorbirile jurnaliștilor americani erau ascultate în timpul administrației Trump. Cine a fost în spatele unei astfel de acțiuni

Cristian Cojocaru 10.05.2021, 21:06
Convorbirile jurnaliștilor americani erau ascultate în timpul administrației Trump. Cine a fost în spatele unei astfel de acțiuni

Convorbirile jurnaliștilor americani de la The Washington Post erau ascultate în timpul administrației Trump. Departamentul de Justiție a înregistrat în secret apelurile telefonice, totodată încercând să obțină înregistrări ale e-mail-urilor a trei reporteri ai publicației.

Cum erau ascultate convorbirile jurnaliștilor americani

Departamentul de Justiție american, a ascultat convorbirile a trei jurnaliști și totodată a încercat să obțină și înregistrări ale e-mail-urilor acestora, care, aparent aveau legătură cu implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, după cum se arată în scrisorile guvernamentale revizuite de The Post.

Reglementările Departamentului Justiției impun de obicei ca organizațiile de știri să fie notificate atunci când citează astfel de înregistrări. Cu toate acestea, deși administrația Trump a acceptat decizia, oficialii au părăsit partea de notificare pentru ca administrația Biden să se ocupe. Probabil prea ocupat inspirând o insurecție și încercând să răstoarne alegerile prezidențiale.

În trei scrisori separate datate 3 mai adresate reporterilor Ellen Nakashima, Greg Miller și fostului reporter Adam Entous, Departamentul Justiției a scris că au fost „notificate prin prezenta că, în urma procesului legal, Departamentul Justiției din Statele Unite a primit înregistrări de taxare asociate cu următorul telefon numere pentru perioada cuprinsă între 15 aprilie 2017 și 31 iulie 2017 ”, potrivit The Washington Post.

Au fost enumerate numerele de lucru și de telefon mobil ale lui Miller, numărul de telefon mobil al lui Entous și numerele de telefon, de telefonie mobilă și de acasă ale lui Nakashima. Aceste înregistrări includeau toate apelurile către și de la telefoane, precum și cât a durat fiecare apel, dar nu au dezvăluit ceea ce s-a spus.

Departamentul de Justitie a cerut ascultarea convorbirilor celor trei jurnalisti
Departamentul de Justitie a cerut ascultarea convorbirilor celor trei jurnalisti

Donald Trump a afirmat că disprețuiește mass-media și presa

Potrivit scrisorilor, The Post raportează că procurorii au obținut și o hotărâre judecătorească de confiscare a „înregistrărilor de comunicare fără conținut” pentru conturile de e-mail ale reporterilor, care ar dezvălui cine a trimis prin e-mail cui și când au fost trimise e-mailurile, dar nu și conținutul acestora. Cu toate acestea, în cele din urmă, oficialii nu au obținut aceste înregistrări.

„Suntem profund tulburați de această utilizare a puterii guvernamentale pentru a căuta accesul la comunicările jurnaliștilor. Departamentul de Justiție ar trebui să își indice imediat motivele pentru această intruziune în activitățile reporterilor care își desfășoară activitatea, activitate protejată în temeiul primului amendament”, a declarat Cameron Barr, redactor executiv în funcție al The Post.

În mod frustrant, scrisorile aparent nu intră în motivele pentru care Departamentul Justiției a confiscat aceste date. Un purtător de cuvânt al departamentului a declarat presei că decizia de a face acest lucru a fost luată în 2020 în timpul administrației Trump. Este demn de remarcat faptul că fostul președinte Donald Trump a arătat cu claritate că disprețuiește mass-media de știri și reprezentanții guvernamentali care le oferă acestora material de știri.

Pe baza perioadei de timp citate în scrisori și a ceea ce au acoperit reporterii în acele luni, The Post speculează că investigațiile lor privind sesiunile și interferența rusă ar putea fi motivul pentru care departamentul a dorit să pună mâna pe datele lor de telefon.

În acea perioadă de timp, cei trei reporteri au publicat o poveste care detaliază corespondența federală. Sesiunile din Alabama au discutat despre campania Trump din 2016 cu Sergey Kislyak, ambasadorul Rusiei în SUA la acea vreme. În aceeași perioadă, reporterii au scris și despre modul în care administrația Obama s-a străduit să contracareze amestecurile rusești în alegerile din 2016.

Urmăriți Impact.ro și pe