Conturile pe care ANAF nu le poate avea sub control. Soluția găsită de români

Cristian Cojocaru 18.01.2021, 19:33
Conturile pe care ANAF nu le poate avea sub control. Soluția găsită de români

Cu toate că se află sub incidența directivelor europene, astfel că fiecare cont bancar să poată fi monitorizat, există și conturile pe care ANAF nu le poate ține sub control. Acest lucru poate veni ca o soluție pentru mulți români ale căror bani nu vor să fie urmăriți.

ANAF nu poate ține sub control conturile bancare ale acestei instituții

Potrivit legii în vigoare, ANAF poate monitoriza fiecare cont bancar al unei persoane fizice. Totuși, există o instituție bancară care face excepție de la această directivă europeană, astfel că fiscul va avea acces cel mult la un cont global deținut de către o persoană fizică la această bancă. Astfel, clienților Revolut nu li se poate pune poprire pe conturi, lucru care pentru unii români pare o soluție foarte avantajoasă.

Începând cu 11 ianuarie, Agenția Națională de Administrare Fiscală va opera registrul central electronic pentru conturi de plăți și conturi bancare, astfel, instituțiile care au conturi pentru persoane fizice și persoane juridice sunt obligate să transmită Fiscului în termen de 10 zile de această dată, toate informațiile financiare pe care le dețin despre firme și cetățeni.

Pentru a alinia legislația românească la cea europeană, Guvernul României a emis la data de 1 iulie 2020 o ordonanță de urgență în scopul supravegherii tranzacțiilor, de acest lucru ocupându-se Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. Deși există și lege și corp de control, ANAF nu va avea acces la conturile deținute la Revolut.

Informații precum datele bancare, plăți ale persoanelor fizice și juridice vor apărea în registrul central electronic, facilitând măsurile de aplicare împotriva spălării banilor
Informații precum datele bancare, plăți ale persoanelor fizice și juridice vor apărea în registrul central electronic, facilitând măsurile de aplicare împotriva spălării banilor

ANAF poate avea informații indirecte despre tranzacții

Motivul pentru care ANAF nu poate avea acces la aceste informații este pentru instituția financiară nu este rezidentă în România. Totuși Fiscul poate avea accest într-un mod indirect despre anumite tranzacții ale celor care dețin Revolut, deși nu e vorba despre o situație generală a utilizatorilor din România.

„ANAF va avea acces la contul global deținut de Revolut la Libra Internet Bank și implicit la tranzacțiile realizate de Revolut prin acel cont”, spune un reprezentant de pe piaţa bancară.

Un alt minus este faptul că ANAF nu va putea institui poprire pe nici unul dintre conturile deținute la Revolut. Dacă totuși o instanța  din Lituania, țara de rezidență a Revolut, admite decizia de poprire, atunci ANAF poate urmări contul respectiv din România și institui poprire pe acesta. Informații precum datele bancare, plăți ale persoanelor fizice și juridice vor apărea în registrul central electronic, facilitând măsurile de aplicare împotriva spălării banilor.

Urmăriți Impact.ro și pe