EXCLUSIV

Controverse privind prezentarea datelor reacțiilor adverse la vaccinul anti-COVID. Emilian Imbri: „Vaccinul a fost pus pe piață ca o soluție de urgență”

Gabriela del Pupo 11.01.2023, 14:36
Controverse privind prezentarea datelor reacțiilor adverse la vaccinul anti-COVID. Emilian Imbri: „Vaccinul a fost pus pe piață ca o soluție de urgență”

Raportul de activitate al CNCAV stârnește controverse în spațiul public, acesta a fost publicat vara trecută dar a fost adus în atenția publică anul acesta de către fostul purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, Bogdan Oprea. Nu atât cifrele prezentate în raport sunt contestate cât faptul că această informare nu a fost mediatizată la momentul publicării ei.

Astăzi, Alexandru Rafila a transmis jurnaliștilor o serie de date pentru a completa tabloul prezentat în raport cu privire la reacții adverse înregistrate. Impact.ro a stat de vorbă cu medicul Emilian Imbri, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București, pentru a afla cum ar trebui interpretate datele prezentate în raport și cele furnizate de ministrul Rafila.

„Nu cred că cifrele ar fi fost îngrijorătoare”

Medicul Emilian Imbri este de părere că informarea detaliată a cazurilor de reacții adverse ar fi fost necesară dar că ar fi descurajat campania de vaccinare. De asemenea o comparație cu alte tipuri de vaccin sau alte campanii de vaccinare nu ar fi fost posibilă, având în vedere numărul extrem de mare de oameni care au fost vaccinați la nivel mondial și o pandemie fără precedent. Trebuie luați în calcul o serie de factori înainte de a analiza cifrele prezentate atât în raport cât și cele suplimentare oferite astăzi de Ministerul Sănătății.

„Nu cred că cifrele ar fi fost îngrijorătoare, gândiți-vă că toate informările care s-au făcut de-a lungul timpului vis-a-vis de reacțiile la medicamente sau la alte vaccinuri, nu au fost dezbătute în spațiul public. Lumea nici nu le cunoștea, unii nici nu citesc prospectul medicamentului pe care îl iau zilnic sau de ani de zile, să vadă cam ce reacții ar putea să aibă. De asemenea la internare, o persoană citește dar nu ezită să semneze acordul că a luat cunoștință de riscurile pe care și-l asumă și poate să aibă ghinionul să sufere complicații deosebite.

În mod particular, în pandemie, a fost un virus nou, despre care nimeni nu știa mare lucru. Ce credeam noi când vedeam imaginile din China în care zeci, sute de oameni erau înmormântați, sau se sudau ușile și se băteau în cuie cele din lemn.

Vaccinul a fost pus pe piață ca o soluție de urgență.”, spune medicul.

„Putem face comparație doar cu un număr similar de persoane vaccinate în altă țară”

Cei care erau anti vaccin au avut câștig de cauză și doar 41% din populația României s-a vaccinat până la declararea sfârșitului pandemiei, ceea ce a plasat țara noastră pe penultimul loc în Europa. O informare zilnică ar fi dăunat campaniei indiferent de procentul reprezentat din totalul persoanelor vaccinate. Comparația cu alte tipuri de vaccin nu este posibilă pentru că nu vorbim de aproape jumătate din populația României care se vaccinează, cu un alt tip de vaccin, pentru a pleca în locații exotice.

„Raportul este cel unui ofițer care a primit ordin să coordoneze o misiune, la încetarea activității avea obligația să depună un raport, nu știu dacă avea calitatea să îl depună public. Acest raport a fost publicat. Nu cred că această comisie avea atribuții să facă campanii de vaccinare. Sunt niște lucruri care trebuie explicate, ca pe viitor să nu se mai întâmple.

O parte din reacțiile adverse au fost, nu datorită vaccinului, ci pentru că au contractat boala înainte sau imediat după ce s-au vaccinat. 19.000 de persoane au avut reacții adverse, mai multe la aceeași persoană, s-au declarat 41.000 de reacții adverse. Nu trebuie să ne sperie lucrul acesta și să credem că cineva a încercat să ascundă aceste date. Când ți se dă posibilitatea să refuzi un lucru, nu se pune problema de ascuns informații.

Mai este un aspect, câte persoane nu și-au cumpărat certificatul de vaccinare?

Putem face comparație doar cu un număr similar de persoane vaccinate în altă țară. În Anglia, unde s-au vaccinat majoritatea cu Astra Zeneca, care este rata de reacții adverse? Fiecare om reacționează altfel.”, spune medicul.

Emilian Imbri a mai precizat că datele pot sa fie de ajutor în viitor și corona își modifica structura astfel că lupta vaccinului cu formele care s-au dezvoltat în timp în cei trei ani de pandemie.

 

Emilian Imbri, avertisment pentru nevaccinati
Emilian Imbri

„Raportul publicat pe ascuns ne arată, în premieră, partea pe care autorităţile s-au chinuit atât de mult s-o ascundă”

O descoperire a fostului purtător de cuvânt la Ministerul Sănătății la începutul pandemiei în 2021, a dus la toată această dezbatere în spațiul public. Bogdan Oprea, care este profesor la Facultatea de Jurnalism, crede că autorităţile au încercat să muşamalizeze raportările privind reacţiile adverse.

„(2) Absolut îngrijorător, raportul publicat pe ascuns ne arată, în premieră, partea pe care autorităţile s-au chinuit atât de mult s-o ascundă şi s-o muşamalizeze: raportările de efecte adverse (credeţi-mă, ştiu ce vorbesc când fac referire la muşamalizare, şi din perioada scurtului meu mandat de purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, ianuarie – martie 2021, şi din ulterioare experienţe medicale personale legate de vaccinare).Raportul de activitate al CNCAV indică acum, negru pe alb, 41.486 de reacţii adverse post-vaccinare indezirabile (RAPI) (pag. 29)! 41.486 de oameni!!! Aceştia sunt oameni, nu cifre! Oameni despre care, pe durata vaccinării, autorităţile şi CNCAV-ul nu au scos o vorbă, au minţit că nu există, că nu sunt grave efectele raportate de cetăţeni (căutaţi declaraţiile lor, este plin internetul de ele).”, scrie acesta pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Sănătății, în urma faptului că în spațiul public au luat amploare informațiile privind raportul publicat în vara anului trecut, a transmis jurnaliștilor o serie de date spre informare. Deocamdată așteptăm și un comunicat de presă cu o serie de concluzii în urma datelor transmise.

„Câteva date statistice utile referitoare la reacțiile adverse la vaccinarea împotriva COVID-19, transmite Alexandru Rafila astăzi:

 

RAPI COVID-19-2

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...