Contre privind renegocierea PNRR. Ministrul Muncii, acuzat că s-a pierdut în traducere cu oficialii europene. Premierului i se cere demiterea lui Budăi

Gabriela del Pupo 01.04.2022, 10:53
Contre privind renegocierea PNRR. Ministrul Muncii, acuzat că s-a pierdut în traducere cu oficialii europene. Premierului i se cere demiterea lui Budăi
Ministrul Muncii a deschis subiectul renegocierii PNRR cu oficialii europeni care au venit la București zilele acestea. Din păcate veștile bune anunțate de Marius Budăi în privința renegocierii pentru a permite creșterea pensiilor nu sunt posibile, susține Anca Dragu.

Premierul, chemat să analizeze declarațiile și să ia măsuri în consecință

Fostul președinte al Senatului, Anca Dragu, spune că au fost probleme de înțelegere și îi cere premierului Nicolae Ciucă să analizeze declarațiile lui Marius Budăi și să ia măsuri în consecință. Comisarul european responsabil pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, s-a aflat ieri la București.

Comisarul european a arătat că este de dorit să regândim politica noastră de dezvoltare industrială și să reconfigurăm sistemul de protecție socială și sistemul de pensii.
Mă îndoiesc că cineva – chiar și de la PSD – ar putea să înțeleagă din ultima parte că aceasta ar putea să însemne „renegocierea” PNRR, în general, și în privința ajustării plafonului de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, în particular, așa cum lasă să se înțeleagă domnul Budăi.
Nu cred că domnul comisar Schmit a afirmat că se poate „flexibiliza” PNRR. Poate că, pur și simplu, ministrul Budăi s-a pierdut în traducerea din engleză în română.
Cel mai probabil, comisarul Schmit i-a sugerat ministrului Budăi să înceapă implementarea obiectivelor din PNRR, ca singură cale pentru combaterea sărăciei.
Ca fapt divers, sistemul de tichete prin care prestatorii de servicii casnice urmează să fie recompensați pentru munca lor ar fi trebuit să fie implementat până la sfârșitul lunii, numai că, ce să vezi, abia acum două zile noi am adoptat legea în Parlament, lege care va produce efectele abia peste vreo DOI ANI.” a scris Anca Dragu pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Muncii a anunțat, după întâlnirea cu oficialii europeni, că ar fi posibilă o renegociere a PNRR, la solicitarea lui Marius Budăi.

Demnitarul român a solicitat „flexibilitate” în privința ajustării plafonului de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, precum și în legătură cu durata menținerii unui astfel de plafon.

Marius Budăi a afirmat că este conștient că acest lucru nu este posibil într-un termen foarte scurt, dar că negocierea trebuie să înceapă. Totodată, el a transmis oficialului european că susține orice reformă care se raliază la tot ce înseamnă prevederile Tratatului UE, dar că nu va semna niciodată o reformă care să mențină sau care să conducă la sărăcirea cetățenilor români.”

Inquam Photos / Ilona Andrei

Acuzații grave la adresa minstrului

Anca Dragu îi cere premierului Nicolae Ciucă să îl demită pe actualul ministru al Muncii pentru faptul că a atribuit oficialilor europeni declarații pe care aceștia nu le-au făcut.
Dacă domnul Budăi a abordat acest subiect, al renegocierii PNRR, cu comisarul Schmit, i-a dat astfel de înțeles că Guvernul Ciucă nu e serios și nu se ține de treabă.
Comisia nu acceptă folosirea PNRR ca instrument de campanie electorală.
În cazul în care însă se dovedește că lipsa de cultură politică sau inabilitatea domnului Budăi de a înțelege corect ce a spus în engleză domnul Schmit l-a făcut pe ministrul Muncii să pună în gura comisarului european pentru Muncă cuvinte pe care acesta nu le-a rostit, nu există decât o singură soluție pentru prim-ministrul Ciucă: să-l demită pe actualul ministru al Muncii pentru prejudiciile grave pe care le aduce Guvernului și țării.” a mai scris Anca Dragu.
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...