Continentul pe care Rusia își întărește prezența militară. Declarațiile secretarului general al NATO

Stan Filon 26.08.2022, 22:30
Continentul pe care Rusia își întărește prezența militară. Declarațiile secretarului general al NATO

Rusia își consolidează din ce în ce mai mult prezența în regiunea arctică, iar acest lucru îi nemulțumește teribil pe liderii NATO. Aceștia consideră că prezența din ce în ce mai puternică a Rusiei la Polul Nord reprezintă o adevărată provocare strategică. Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a făcut recent declarații în acest sens.

Continentul pe care Rusia își întărește prezența militară

Așadar, Rusia își face din plin simțită prezența în regiunea arctică, iar acest lucru agită apele în Alianța Nord-Atlantică, deoarece consideră acest lucru drept o provocare. Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a efectuat recent o vizită în Canada, de unde a vorbit despre acest lucru, relatează Reuters.

„Importanţa Nordului este în creştere pentru NATO şi pentru Canada întrucât vedem o consolidare militară semnificativă rusă, cu noi baze şi noi sisteme de arme”, a spus Jens Stoltenberg, stând alături de premierul canadian Justin Trudeau la Cold Lake, în provincia Alberta.

Continentul pe care Rusia isi intareste prezenta militara
Continentul pe care Rusia isi intareste prezenta militara

NORAD va transmite informații către NATO

Premierul canadian Justin Trudeau a afirmat că schimbarea situaţiei geopolitice în ultimele luni a arătat că Rusia este un motiv de îngrijorare în creştere, mai scrie Reuters, citat de Agerpres. Premierul canadian a promis că ţara sa va informa NATO despre acţiunile realizate de Canada în cadrul Comandamentului Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD).

NORAD este o organizaţie înfiinţată de Statele Unite în cooperare cu Canada şi reprezintă un sistem de control aerospaţial şi avertizare aerospaţială pentru America de Nord.

Putin a revendicat Polul Nord

Chiar dacă dreptul internaţional stipulează că nici un stat nu are drept teritorial asupra Oceanului Arctic sau a Polului Nord, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat înă din anul 2013 că regiunea Arctică este parte de necontestat a Federaţiei Ruse! Din acest motiv, liderul de la Kremlin a anunţat că Moscova are planuri pentru extinderea activităţii în zona arctică, unde a trimis trupe, dar și arme importante.

Moscova încearcă astfel să profite de resursele energetice enorme care se găsesc în zona Arctică şi să îşi asigure rutele martime comerciale în regiune. Sub pretextul protejării intereselor Rusiei, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că o bază de pe vremea Uniunii Sovietice din insulele Novosibirsk, de la Cercul Polar de Nord, va fi redeschisă. Aşa a trimis în zona Polului Nord zece nave de război şi patru spărgătoare de gheaţă, iar trupele ruse s-au înmulțit în ultimii ani, în zona arctică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...