Consultări-maraton la Palatul Cotroceni: cum se poate aplica rezultatul referendumului pe justiție

Redacția IMPACT 04.06.2019, 12:23
Consultări-maraton la Palatul Cotroceni: cum se poate aplica rezultatul referendumului pe justiție

Românii au votat în număr extrem de mare DA la referendumul pe justiție din 26 mai, organizat în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. Consultarea populară a fost inițiată de președinte, dar acum trebuie căutate soluții pentru a și pune în practică voința poporului.

Președintele Klaus Iohannis a început, marți, consultările cu partidele parlamentare pentru ca rezultatul referendumului pe justiție să fie transpus în lege. Practic, românii s-au pronunțat și au spus că nu sunt de acord cu amnistia și grațierea și că nu mai vor ordonanțe de urgență care să modifice, peste noapte, legile justiției.

Numai că referendumul are rol consultativ. Pentru ca aleșii să se țină departe de intenția de a modifica legile din justiție în interesul propriu e nevoie și de o legislație clară și fermă în acest sens.

Dacă în Parlament nu există consens, nu se poate face nimic.

Programul consultărilor de la Palatul Cotroceni

De la ora 12:00, marți, președintele primește delegația PNL. Programul a fost, însă, decalat cu o jumătate de oră. Sunt programați apoi reprezentanții USR – de la ora 14 și reprezentanții UDMR – de la ora 15.

Celelalte partide sunt programate pentru ziua de miercuri. Președintele dă de înțeles că și-a făcut treaba, dar recunoaște că, pentru o eventuală revizuire a Constituției, e nevoie de o largă majoritate parlamentară.

„6.500.000 de români au răspuns cu Da la cele două întrebări de la referendum, mai exact la fiecare dintre aceste întrebări au răspuns 6 milioane jumătate de români cu Da. Acum suntem în momentul în care trebuie să decidem cum să punem în practică ceea ce a decis poporul prin referendum. Pentru a găsi cele mai bune proceduri, metode, soluţii am decis să convoc partidele parlamentare la consultări pe această temă, fiindcă este evident că ceea ce a decis poporul trebuie să fie pus în practică, adică să fie pus în Constituţie. Asta se face în Parlament în prima fază”

Klaus Iohannis, președintele României

Totuși, admite președintele, nu este acum momentul pentru o largă revizuire a Constituției. Un referendum de validare a revizuirii Constituției, după ce toate partidele se pun de acord, poate fi organizat la eventualele runde de alegeri.

Ar putea fi vorba, așadar, de scrutinul prezidențial din toamnă sau de cel parlamentar de anul viitor. De precizat, însă, că voința populară nu poate fi transpusă în Constituție decât dacă parlamentarii demarează o procedură în acest sens.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe