Constatarea amiabilă, disponibilă de astăzi direct de pe telefon. Ce trebuie să știe toți șoferii în caz de accident

Mihnea Tălău 17.10.2022, 08:57
Constatarea amiabilă, disponibilă de astăzi direct de pe telefon. Ce trebuie să știe toți șoferii în caz de accident

Începând de luni, 17 octombrie, constatările amiabile atunci când are loc un accident vor putea fi înlocuite cu o aplicație pe telefon, conectată la toți asiguratorii RCA. Concret, conducătorii auto vor putea completa în format electronic constatarea amiabilă de accident.

Constatarea amiabilă direct de pe telefon

Aplicația, care se numește „Amiabilă”, poate fi descărcată atât pe Android, cât și pe IOS și este conectată la toți furnizorii de polițe de asigurare tip RCA.

Modul se funcționare este descris aici.

După instalare, șoferii trebuie să introducă datele personale pentru a-și putea crea un cont și să urmeze instrucțiunile afișate. În urma unui accident, dacă acesta a fost soluționat doar cu pagube materiale, șoferul trebuie să introducă atât datele personale, cât și pe cele ale celuilalt șofer implicat. Apoi, împreună vor putea face schița accidentului, însă vor trebui să țină cont de faptul că aceasta trebuie făcută pe același telefon. Aplicația va genera automat trei scenarii posibile în care a avut loc accidentul iar în final constatarea va fi trimisă la firmele cu care cei doi șoferi au încheiat polițele de asigurare RCA.

 

Trebuie spus că schema accidentului nu va mai fi nevoie să fie schițată de șoferi, ci va fi completată automat, cu ajutorul datelor oferite prin GPS. În cazul completării electronice a acestui formular, datele și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, vor fi preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.

Din luna septembrie au intervenit și alte modificări la regulile RCA.

Astfel, se prevede punerea la dispoziție a șoferului a unei mașini la schimb de către service-ul care îi repară mașina pe asigurarea RCA a șoferului vinovat. Noua procedură este mai simplă și mai clară: zilele în care păgubitul beneficiază de mașină la schimb pusă la dispoziție de service-uri, în general, și plătită de asigurătorul RCA al șoferului vinovat, nu mai sunt condiționate decât de termenul de finalizare a reparației.

Modificările vin ca urmare a evităii unei proceduri de infrigement din partea Comisiei Europene, deoarece România nu s-a aliniat cerințelor care ar fi trebuit aplicate încă din anul 2018.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...