Congres PSD la Sala Palatului: cine va fi succesorul lui Dragnea și cum vrea Dăncilă să reînvie partidul

Alexandru Ioanid 29.06.2019, 09:00
Congres PSD la Sala Palatului: cine va fi succesorul lui Dragnea și cum vrea Dăncilă să reînvie partidul

În martie 2018, liderul PSD de la acea vreme, Liviu Dragnea, îi întreba pe participanții la Congresul partidului „Vreți să mai fiu președintele vostru?”. Toți delegații au răspuns atunci în cor afirmativ, și Dragnea a rămas președintele formațiunii până la momentul 26 mai 2019. A doua zi, în doar câteva ore, și-a pierdut și partidul și libertatea. La peste un an distanță, partidul mai bagă o fisă și-și alege noua conducere. Una care să pregătească partidul pentru prezidențialele din toamnă și pentru situațiile interne greu de gestionat.

Sâmbătă, 29 iunie, la Sala Palatului are loc Congresul PSD, în care membrii delegați din toată țara își vor alege noua conducere. Cel mai mare partid din România își alege președintele, președintele executiv și secretarul general.

Chestiunile administrative și validarea candidaturilor au avut loc, vineri, în deja celebrul CEx. Adică acel Comitet Executiv în care, pe vremuri, Dragnea tăia și spânzura, iar deciziile se știau dinainte. E același CEx în care au fost dați jos, pe rând, doi premieri: Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, dar și cel în care Viorica Dăncilă a preluat șefia interimară a partidului, după condamnarea lui Liviu Dragnea.

Cum va arăta partidul în epoca post-Dragnea? Rămâne de văzut. Prima dată trebuie să-și aleagă conducătorii.

PSD vrea comisie de ancheta pentru fraudele de la europarlamentare

Congresul PSD: cine intră în cursa pentru șefia partidului

  • „Acest congres trebuie să fie despre reforma partidului, ce am realizat și ce nu, unde am greșit, despre programul politic al partidului. Nu trebuie să fie un congres despre o persoană sau alta”
    Viorica Dăncilă

În martie 2018, Liviu Dragnea concura de unul singur pentru șefia partidului și, surpriză sau nu, câștiga. Nimeni nu avea curajul să-și anunte candidatura împotriva unui om despre care se știa că își ține sub control apropiații și își elimină, fără să stea prea mult pe gânduri, inamicii și contestatarii.

În iunie 2019, pentru funcția de președinte al partidului și-au depus candidatura șase persoane. Două dintre ele au fost respinse pe motiv că nu îndeplineau toate condițiile cerute de partid, așa că în cursă mai rămân patru persoane, în frunte cu Viorica Dăncilă. Ea este, de altfel, și candidatul cu cele mai mare șanse de reușită. Iar alegerea se va face într-un singur tur.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ceilalți trei candidați la șefia partidului sunt Șerban Nicolae, Liviu Pleșoianu și Ecaterina Andronescu. Deputatul Liviu Pleșoianu spunea că intră în cursă pentru că Viorica Dăncilă ar fi apropiată de “statul paralel”, părere împărtășită și de alți membri ai partidului, care nu sunt de acord cu politicile premierului.

”(…) urmărind-o pe doamna Dăncilă încurcându-se în cuvinte când a fost întrebată despre „statul paralel”, m-am lămurit definitiv: acest partid e pe cale a fi predat cu arme și muniții! E limpede pentru mine, e limpede pentru miile de oameni care îmi scriu și care sunt revoltați. Prin urmare, am hotărât să nu o las singură pe doamna Dăncilă la acest Congres. Voi candida pentru funcția de președinte al partidului. Unii oamenii vor vota așa cum sunt mandatați, alții vor vota așa cum simt. Vom vedea… Cert este un lucru: voi VORBI la acest Congres pentru toți oamenii care cred în noi, pentru toți oamenii care au nevoie de o voce cu ajutorul căreia să se facă auziți!”
Liviu Pleșoianu, deputat PSD

Cine candidează pentru funcțiile din eșalonul 2 din PSD

La Congresul PSD de sâmbătă se va alege și un președinte executiv, dar și un secretar general. Ambele funcții sunt deținute acum interimar.

Pentru funcția de președinte executiv, adică numărul 2 în partid, candidează vicepremierul Daniel Suciu, Daniel Florea și Sorin Bota. Inițial, pe listă se afla și Eugen Teodorovici, dar acesta a spus că își retrage candidatura. Favoritul Vioricăi Dăncilă ar fi Daniel Suciu, dar rămâne de văzut dacă acesta va fi votat în Congres.

În fine, ultima funcție pentru care se organizează alegeri în Congres este cea de secretar general, ocupată acum interimar de Codrin Ștefănescu. El e considerat unul din „oamenii lui Dragnea”, motiv pentru care Viorica Dăncilă ar fi încercat inclusiv să-i saboteze candidatura prin diverse metode. Nu a fost, însă, să fie și în niciun caz nu și-ar dori să lucreze cu Codrin Ștefănescu, cunoscut pentru opiniile radicale.

Un alt candidat pentru această funcție este Mihai Fifor, purtătorul de cuvânt al partidului, susținut de Viorica Dăncilă.

La Congresul de sâmbătă își vor anunța intrarea în cursă şi candidaţii care vor să reprezinte partidul în alegerile prezidenţiale din această toamnă. Ulterior, vor fi făcute sondaje interne pentru a se vedea cine are cele mai multe șanse.

Printre social-democrații care s-ar vedea prezidențiabili se numără Eugen Teodorovici, Șerban Nicolae, Liviu Pleșoianu și Mihai Fifor.

Urmăriți Impact.ro și pe