Un consilier de la Moscova a fost condamnat la închisoare pentru că a pus sub semnul întrebării „operațiunea militară specială” a lui Vladimir Putin în Ucraina. Dar Alexei Gorinov nu este singurul politician din Rusia vizat de regimul liderului de la Kremlin pentru că nu susține războiul declanșat în Ucraina, pe 24 februarie.
„Cum putem discuta despre un concurs de desene pentru copii de Ziua Copilului, când micuții sunt uciși în fiecare zi?”, a spus Alexei Gorinov la o ședință de consiliu filmată în districtul Krasnoselski, din Moscova. „Pot să vă spun că 100 de minori au murit în Ucraina, iar alți copii au rămas orfani. Aceștia sunt nepoții și strănepoții celor care au participat la al Doilea Război Mondial.”
Cu doar câteva zile înainte de întâlnirea desfășurată în districtul Krasnoselski, pe 17 martie, a fost adoptată o lege care prevedea pedepse cu închisoarea pentru orice rus care „discreditează Forțele Armate” sau „răspândește cu bună știință informații false despre armata rusă”. Această lege a fost folosită împotriva câtorva dintre cei șapte politicieni care au luat parte la acea ședință de consiliu, toți fiind personalități politice cunoscute la Moscova, relateză El Pais.
Astfel, opinia despre războiului din Ucraina l-a trimis pe Alexei Gorinov în spatele gratiilor pentru șapte ani, fiind primul condamnat în conformitate cu noua lege, în timp ce Elena Kotionochkina, președintele în exercițiu, a fugit din țară, dar a fost emis un mandat de arestare pe numele ei. Și activistul de opoziție Ilia Yashin a fost arestat în urmă cu o săptămână din cauza unui videoclip pe care l-a postat pe canalul său de YouTube cu privire la masacrul de la Bucha, în care 1.300 de civili ucraineni au fost măcelăriți. Doar o consilieră a votat în favoarea concursului pentru copii.
Gorinov a fost condamnat în temeiul articolului 207.3 din Codul Penal rus, adoptat pe 4 martie, care permite pedepse cu închisoare de până la 15 ani. Potrivit hotărârii de 26 de pagini a judecătorului, Gorinov și colegul său Kotionochkina au indus în eroare rușii, declanșând „anxietate și teamă” cu privire la „operațiune militară specială” din Ucraina, o crimă determinată de „ura politică, dispreț, antipatie și agresivitate față de organele puterii ale Federației Ruse.”
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Procuratura a adus diverse probe împotriva lui Alexei Gorinov în timpul procesului de la tribunalul districtual Meschhanski, inclusiv jurnalele de război ale Ministerului Apărării care defineau acțiunea Rusiei în Ucraina ca pe o „operațiune militară specială și nu menționau moartea copiilor”.
Pe 17 martie, în timp ce la Moscova se discuta despre concursul de desene pentru copii, Comisia ONU pentru Drepturile Omului raporta că cel puțin 22 de adolescenți și 36 de copii au fost uciși în timpul ofensivei din Ucraina, „deși actualul cifrele sunt semnificativ mai mari.”
În urma condamnării lui Gorinov, peste 20 de avocați și activiști ruși cunoscuți pentru drepturile omului au publicat o scrisoare deschisă în care au acuzat noua lege de încălcarea Constituției.
„Nu poți condamna un politician la închisoare pentru că și-a declarat oponia la o întâlnire”, afirmă Nikolai Rybakov, liderul Yabloko, unul dintre puținele partide independente supraviețuitoare din Rusia, care cere încetarea războiului din Ucraina.
Protestele de la începutul ofensivei au fost în mare parte reduse la tăcere din cauza represiunii din noua legislație. Portalul OVD Info, specializat în monitorizarea protestelor, a confirmat că 16.380 de persoane au fost arestate numai în februarie.