Concurs inedit la Mioveni. 12 producători de ţuică s-au întrecut la cel mai mare concurs de acest gen. Care a fost premiul cel mare

Cristi Ionică 03.10.2021, 19:09
Concurs inedit la Mioveni. 12 producători de ţuică s-au întrecut la cel mai mare concurs de acest gen. Care a fost premiul cel mare

Concurs inedit desfășurat seara trecută în orașul Mioveni, Județul Argeș. 12 producători de țuică din nordul județului s-au angrenat în cel mai mare concurs de gen, participând cu licori produse în propria gospodărie. Miza – titlul de cel mai bun țuicar din Argeș și o excursie în Italia la producători de grappa – o țuică obținută din struguri.

S-au înscris 12 producători

Concursul, ajuns la a zecea ediție, s-a desfășurat în aer liber, în Piața Primăriei, a fost jurizat de dezgustători profesioniști și i-a uimit pe trecătorii ieșiți la plimbare. Din juriu a făcut parte și o femeie, Liuba Cojocaru, primărița comunei basarabene Măgdăcești, localitate înfrățită cu orașul Mioveni.

La ediția din acest an s-au înscris 12 producători, ediția de anul trecut fiind anulată din considerente de pandemie. Juriul a avut o misiune extrem de grea, toate licorile fiind de o calitate deosebită. Condițiile impuse de organizator au fost esențiale-licoarea să fie din prună, nu din alte fructe, să aibă o tărie de peste 30 de grade și să fie veche de cel puțin trei ani.

Concurs inedit la Mioveni. 12 producatori de tuica s-au intrecut la cel mai mare concurs de acest gen. Care a fost premiul cel mare
Juriul a avut o misiune dificila

Unul dintre membrii juriului ne-a explicat cum jurizează

”Mai întâi, luăm în considerare mirosul… O țuică de prună curată, învechită corespunzător în butoi de dud sau fag, trebuie să miroase a prună… Un alt criteriu important este tăria…O țuică de peste 30 de grade este deja de o calitate superioară… Iar un ultim aspect este culoarea… O țuică galbenă arată că a fost învechită în butoi de lemn”.

Apoi, juriul trece toate aceste aspecte într-un tabel, pentru a se face departajarea. Publicul a rămas surprins și de felul în care jurații au trecut de la un concurent la altul. Eșantionul nu a fost înghițit, iar între diferitele băuturi participante, fiecare jurat a consumat câte o bucățică de șuncă și apoi una de măr, tocmai pentru eliminarea gusturilor de țuică. Nimeni nu bea efectiv eșantionul, din motive lesne de înțeles. Concursul trebuie încheiat cu juriul apt de jurizare.

Ion Poșircă, participant la concurs și primar într-o comună argeșeană, spune că participă constant la astfel de evenimente.

”Particip la astfel de concursuri din 2012, de când am povarna proprie…(râde) Chiar dacă am un nume predestinat, produsele mele sunt de calitate superioară… Secretul? Simplu… Nu pun maceratul care are mucegai deasupra decât după îndepărtarea lui, iar fructele trebuie să fie de calitate superioară… Am avut grijă să înființez o livadă a la carte, cu soiuri nobile…”

Juriul a avut o misiune dificilă

Juriul a avut misiune dificilă, fapt care a făcut-o pe primărița din Basarbia să laude eforturile participanților.

”Mă bucur să constat că aveți o țuică ștrașnică… La noi, la Măgdăcești, nu e gospodărie să nu aibă propria țuică… Pe cele de peste 60 de grade, le folosim în lupta anti-Covid (râde, n.r.) Așa că, la noi , populația se vaccinează zilnic”, a spus Liudmila Cojocaru-membru al juriului.

După mai multe contestații, câștigător a fost decernat Claudiu Gubavu, un producător chiar din Mioveni. Importantă a fost însă participarea și reîntâlnirea, iată, după doi ani.

Urmăriți Impact.ro și pe