Concediere la nivel înalt din cauza războiului Rusia-Ucraina. Șeful informațiilor franceze a fost demis pentru că nu a prezis invazia rusă

Cătălina Burghelea 31.03.2022, 09:16
Concediere la nivel înalt din cauza războiului Rusia-Ucraina. Șeful informațiilor franceze a fost demis pentru că nu a prezis invazia rusă

Directorul Serviciilor de informații militare franceze, generalul Éric Vidaud, a fost concediat din funcție pentru că a ignorat posibilitatea ca Rusia să invadeze Ucraina, potrivit presei franceze. Citând o sursă din Ministerul Forțelor Armate, ziarul l’Opinion a dezvăluit că Vidaud a fost demis pe motive de „informații insuficiente” și „lipsa de stăpânire a subiectelor”.

Șeful informațiilor franceze a fost concediat. Nu a prezis războiul din Ucraina

Șeful Serviciilor de informații militare franceze, generalul Éric Vidaud, își părăsește postul, în special din cauza managementului său în războiul din Ucraina. Șeful Statului Major al Apărării din Franța, Thierry Burkhard, a recunoscut că demiterea generalului Éric Vidaud a avut loc atunci când Serviciile de informații franceze și-au dat seama că au făcut o analiză eronată a amenințării ruse în Ucraina, ceea ce contravine evaluării SUA. Astfel, generalul Vidaud pleacă din funcție la șapte luni de la numirea sa. Acesta plătește pentru slăbiciunile Serviciului de informații franceze în criza din Ucraina.

Direcția de Informații Militare (DRM) se afla în vizorul Statului Major al Forțelor Armate de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Armata a ajuns la concluzia că Rusia avea toate mijloacele de a invada Ucraina. Cu toate astea, Franța nu a știut să managerieze situația.

Éric Vidaud plătește pentru punctele slabe ale Franței

Potrivit l’Opinion, Éric Vidaud pleacă din postul de director al informațiilor militare prematur. Direcția de Informații Militare (DRM), care dă raportul Statului Major, este unul dintre principalele servicii de informații franceze. Generalul plătește preţul pentru unele lacune ale Franței despre războiul din Ucraina. O sursă din Ministerul Forțelor Armate evocă „informații insuficiente” și „lipsa de stăpânire a subiectelor”.

Generalul a fost numit șef al DRM în vara anului 2021

Șeful Statului Major al Forțelor Armate l-ar fi anunțat, marți, pe Vidaud că trebuie să plece vara viitoare din fruntea DRM, dar generalul a preferat să părăsească imediat instituția militară.

Înainte de a fi numit șef al DRM în vara anului 2021, Éric Vidaud a comandat operațiuni speciale (COS). Numirea lui fusese deja complicată, după diferite funcții majore.

Statul Major al Apărării a recunoscut că s-au făcut greșeli

Într-un interviu acordat ziarului Le Monde, șeful Statului Major al Apărării, Thierry Burkhard, a recunoscut public că Serviciile de informații franceze, inclusiv DRM, au făcut o analiză eronată a amenințării ruse din Ucraina, spre deosebire de americani.

Conflictul ucrainean „a făcut parte din obiectivele mele, când am preluat funcția”, a precizat generalul Burkhard. „Informațiile secrete au spus că rușii vor aștepta condiții meteo favorabile, adică frigul”, înainte de a ataca Ucraina. „Deci izbucnirea invaziei nu a fost o surpriză”, a explicat expertul. „În seara precedentă, aliații au transmis informații precise”, a mai spus acesta. Imediat ce au avut loc primele bombardamente în noaptea de 23 spre 24 februarie, „am activat măsurile planificate”, a evidențiat Șeful Statului Major al Forțelor Armate.

Generalul Jacques de Montgros i-ar putea lua locul lui Vidaud în funcția de șef al informațiilor militare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...