EXCLUSIV

Comitetul care aduce un bonus lunar de 3.500 de euro pentru 15 șefi din ministere. Banii sunt plătiți de o bancă publică

Comitetul care aduce un bonus lunar de 3.500 de euro pentru 15 șefi din ministere. Banii sunt plătiți de o bancă publică

Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) este o structură care funcționează pe lângă ministerul Finanțelor Publice și care supervizează activitatea Eximbank, instituție bancară cu capital de stat. Comitetul este format din 15 reprezentanți ai celor mai importante ministere, plus Secretariatul General al Guvernului (SGG) care are rezervate trei funcții în comitet. 

Participanții la ședințele CIFGA primesc, potrivit legii, o indemnizație lunară în valoare de 20% din salariul directorului Eximbank. Se adună astfel aproximativ 200.000 de lei pe an pentru fiecare membru. Banii sunt plătiți de banca de stat. Oficial, nu există o listă a membrilor CIFGA, motivul invocat de autorități fiind regulamentul GDPR. 

Impact.ro a descoperit mare parte dintre membrii CIFGA analizând declarațiile de avere ale secretarilor de stat din guvernul Ciucă, cu mențiunea că datele sunt din anul fiscal 2021. În cazul unor membri, sumele sunt mai mici de 200.000 de lei, în funcție de momentul numirii în acest organism politic, data de referință pentru analiză fiind 15 iunie 2022.

Cine face parte din CIFGA

Lucian Ovidiu Heiuș este actualul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). A încasat în 2021 de la Eximbank 171.000 de lei la care se adaugă salariul de secretar de stat în Ministerul de Finanțe.

Mihai Ion Macaveiu este secretar de stat în ministerul Economiei și președinte al PSD Mediaș. Membru în consiliul de administrație al Cuprumin SA este și vicepreședinte al CIFGA. A încasat anul trecut pe bucata de mandat 21.400 de lei de la banca de stat.

Președintele Eximbank este și vicepreședintele CIFGA. Traian Sorin Halalai a primit anul trecut un salariu de 995.000 de lei ca director de bancă și 257.916 de lei ca vicepreședinte al CIFGA. În total, 1.252.000 de lei, adică 104.000 de lei pe lună, echivalentul a 20.800 de euro net lunar. 

Menționăm că pe site-ul băncii, declarațiile de avere și de interese ale personalului de conducere sunt blurate total. Impact.ro a semnalat reprezentanților Eximbank despre blurarea declarațiilor de avere și interese, pentru că informațiile sunt ascunse în totalitate. Am întrebat și despre motivul pentru care au fost anonimizate. Până la publicarea materialului nu am primit un răspuns din partea instituției controlate de stat.

523.000 de lei salariul lui Neacșu

Secretarul General al Guvernului (SGG) este un alt membru din comitetul băncii de stat. Marian Neacșu, actualul șef al SGG, a ocupat în anul 2021 o singură lună, din 6 decembrie, în loc în CIFGA. El a raportat în declarația de avare că a încasat pentru luna decembrie din 2021 suma 21.400 de lei de la EximBank. Acest venit se adaugă la salariul uriaș de 523.000 de lei încasat pentru fosta funcție, aceea de vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE). 

Un at membru in CIFGA a fost, în anul 2021, și Alexandru Vasilescu, cel care era și în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica. De asemenea acesta este secretar de stat la SGG , dar și fin al lui Marian Neacșu, conform surselor impact.ro.

Mircea Abrudean este șef al Cancelariei primului ministru și fost prefect PNL. Și el este membru de drept în comitetul băncii de stat. A primit anul trecut 129.000 de lei de la bancă și 109.000 de lei de la cancelaria primului ministru. 

Daniela Pescaru este membru al CIFGA din partea ministerului Finanțelor Publice (MFP), ea fiind și secretar de stat în minister. Pe 11 ianuarie 2022, data completării declarației, primise 5.300 de lei de la Eximbank. Deși MFP are afișate declarațiile de avere și de interese pe site-ul instituției, acestea nu se descarcă.

Norocul lui Nedelcu 

Aurel Simion este secretar de stat în ministerul Agriculturii și reprezentantul instituției în relația cu Eximbank. A încasat anul trecut 188.000 de lei de la banca de stat și 116.000 de lei salariu de la minister. Simion este și vicepreședinte al PNL Vâlcea.

Corvin Nedelcu este secretar general al ministerului Mediului. A primit în 2021 231.049 de lei de la Eximbank. Acesta are unele dintre cele mai mari sume primite ca membru al CIFGA.

Tot în 2021, printre beneficiarii banilor de la Eximbank ar fi fost și Cristian Florin Costache, fostul director de cabinet al fostului șef al SGG, Horațiu Tiberiu Gorun. El nu și-a trecut veniturile în declarația de avere.

Ce face CIFGA

Potrivit legii, Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări are următoarele atribuții:

– aprobă limita maximă de expunere ce poate fi angajată în baza disponibilităților fondurilor alocate anterior și a celor prevăzute anual în legea bugetului de stat pentru desfășurarea operațiunilor în numele și în contul statului de către Banca de Export-Import a României Eximbank – S.A.;

– aprobă acordarea plafoanelor de garantare pentru băncile comerciale din România în limita unei sume

– examinează și aprobă instrumentele specifice derulate în numele și în contul statului de către Banca de Export-Import a României EximBank – S.A. 

– asigurarea și reasigurarea creditelor de export, a investițiilor românești în străinătate, a garanțiilor de export și a operațiunilor de export în leasing;

– implementarea de măsuri de ajutor de stat și/sau de minimis.

Despre Eximbank

EximBank este o bancă publică de la 31 decembrie a intrat pe piața de retail din România, devenind o banca universala cu servicii complete. Până în acest moment, instituția bancară se ocupa exclusiv de creditarea companiilor care doreau să-și extindă afacerile în țară și, în special, în străinătate.

În urma unor runde succesive de negocieri, EximBank și National Bank of Greece (NBG) au semnat, în 20 iunie 2019, contractul de achiziție a pachetului majoritar de acțiuni al Băncii Românești, iar, în luna decembrie 2019, tranzacția a primit avizele de neobiecțiune din partea Consiliului Concurentei și a Băncii Naționale a României. Prețul plătit de EximBank pentru Banca Românească a fost de aproape 60 de milioane de euro, la un capital achiziționat de aproximativ 130 de milioane de euro.

La sfârșitul anului trecut, EximBank și Banca Românească au fuzionat, numele noii instituții bancare purtând numele EximBank.

EximBank a fost înființată in 1992 si are ca acționar majoritar statul roman, prin Ministerul Finanțelor. În ultimii zece ani, banca a performat în mod accelerat astfel ca, pe lângă intrarea in Topul celor mai mari 10 bănci după active din România, EximBank este una dintre cele mai valoroase companii românești și o instituție de importanta sistemică.

 

Edit Foto: Iozan Carmen

Urmăriți Impact.ro și pe