Colinde pentru Moș Nicolae. Ce se cântă în ajun, pe 5 decembrie

Stan Filon 03.12.2021, 19:18
Colinde pentru Moș Nicolae. Ce se cântă în ajun, pe 5 decembrie

Odată cu Moș Nicolae, începe sezonul colindelor! Românii adoră colindul, iar copiii sunt primiți cu ușile deschise de toată lumea să cânte despre tradițiile ancestrale ale poporului român, dar și despre nașterea Domnului. Colindul începe chiar în ajun de Moș Nicolae.

Colinde pentru Moș Nicolae

Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe data de 6 decembrie. În ajunul sărbătorii, joi seara, se spune că Moş Nicolae trece pe la casele oamenilor și le aduce daruri, mai ales copiilor cuminţi. Copiilor neastâmpărați le mai lasă și câte o nuielușă.

„Acesta este unul din cei mai îndrăgiţi sfinţi prăznuit de către creştini. A trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian (284 – 305 d.Hr.) fiind, încă din tinereţe, un adevărat ucenic al lui Hristos, iubind virtuţile slujirii aproapelui. A fost hirotonit preot, apoi episcop al cetăţii Mira Lichiei. A fost prigonit şi întemniţat în timpul persecuţiilor anticreştine ordonate de către împăraţii romani”, spun cei de la Arhiepiscopia Tomisului.

Colinde pentru Mos Nicolae
Colinde pentru Mos Nicolae

În ajun se merge cu colindul

În ajunul de Sfântul Nicolae, oamenii duc astfel mai departe munca pe care Sfântul a făcut-o în timpul vieții, când adora să își ajute aproapele și să le facă daruri. În ziua când se sărbătorește Sfântul Nicolae, se leagă şi obiceiul începerii perioadei colindatului. De aceea a apărut în popor chiar o colindă dedicată sfântului.

Bucură-te, bucură-te,
Nicolae Mare Sfinte.
De la Mira Arhiereu
Temător de Dumnezeu

Îndreptător în credință
Ajutor în suferință
Când pe lume ai venit
Semnul crucii ai făcut

Nicolae Arhiereu
Temător de Dumnezeu
Miercurea și vinerea
Niciodată nu mânca

Pe bolnavi i-ai vindecat
Pe săraci i-ai ajutat
Creltinii din acest sat
Ție s-au încredintat
Creștinii din acest sat
Ție s-au încredințat…

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...