Codul Rutier, schimbat în ianuarie. Sute de radare fixe vor împânzi drumurile României. Aparatele vor ști și cine nu are ITP valabil

Cătălina Burghelea 07.01.2022, 11:14
Codul Rutier, schimbat în ianuarie. Sute de radare fixe vor împânzi drumurile României. Aparatele vor ști și cine nu are ITP valabil

Noul an aduce schimbări pentru șoferii români. În Codul Rutier urmează să fie făcute câteva modificări, astfel că, din ianuarie, conducătorii auto agresivi vor putea fi amendați. O altă noutate anunțată de ministrul de Interne, Lucian Bode, prevede montarea a 600 de camere radar fixe pe cele mai aglomerate drumuri din țară.

Codul Rutier, modificat în 2022

De precizat că românii fără 10 clase absolvite pot obţine, în continuare, permisul de conducere și în 2022, potrivit Codului Rutier. Legea nu a fost modificată în sensul interzicerii susţinerii examenului pentru obţinerea permisului de conducere pentru românii care nu au absolvit 10 clase. Deci, absolvirea a 10 clase nu reprezintă o condiţie pentru înscrierea la o şcoală de şoferi sau la susţinerea examenului pentru obţinerea permisului auto.

600 de camere radar fixe pe cele mai aglomerate drumuri din România

De luna aceasta, polițiștii români vor putea amenda șoferii agresivi. Codul Rutier 2022 va fi modificat printr-o decizie a Guvernului, a precizat ministrul de Interne, Lucian Bode. Tot anul acesta, MAI va monta 600 de camere radar fixe pe cele mai aglomerate drumuri din țară: DN7, DN1 și Autostrada Soarelui. Aparatele costă 12 milioane de euro și fac parte din demersul instituției pentru a reduce accidentele de circulație cu 25% în trei ani.

„Până la finalul lunii ianuarie ne propunem să adoptăm OUG, avem de altfel și reglementarea în abilitarea guvernului de a emite ordonanță pe această componentă. Conducerea agresivă, cu tot ce înseamnă regimul de sancțiuni, vom veni cu un proiect în acest an. Îl avem deja bugetat, de instalare a 600 de camere de monitorizare pe trei artere importante din România. Mă refer la DN1 – Valea Prahovei, DN 7 – Valea Oltului și A2 – București-Constanța.

400 din cele 600 de camere sunt moderne, au posibilitatea să citească numărul de înmatriculare și să transmită automat în dispecerat dacă nu are certificat, dacă are ITP”, a declarat ministrul Lucian Bode, la Digi24.

Sistemul de amenzi, transformat radical

Drumurile publice din țara noastră urmează să fie monitorizate video de Poliţia Română, pentru ca amenzile şoferilor să fie constatate automat, la fel ca şi aplicarea contravenților. Sistemul va cuprinde camere de supraveghere la nivel naţional, operat de Poliţia Română, astfel încât conducătorii auto care încalcă legea să fie amendaţi automat în baza imaginilor surprinse video, fie ele fixe sau mobile.

„Dispozitivele de detecţie se amplasează cu prioritate pe drumurile cu o rată ridicată a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc. Indicatoarele de avertizare a prezenţei dispozitivului de detecţie se instalează înaintea locului dispunerii dispozitivului de detecţie, la o distanţă de maximum 50 m în localităţi, între 100 m şi 250 m în afara localităţilor, respectiv între 500 m şi 1.000 m pe autostrăzi şi drumuri expres”, se arată în proiectul de lege adoptat de Senat.

Cele mai mari amenzi pe care le poți lua în 2022

Odată prinși în timp ce încalcă regulile de circulație, sistemul video va trimite automat la adresa proprietarilor mașinilor filmați o fotografie care să servească drept probă, împreună cu procesul-verbal de constatare a contravenţiei. Procesul-verbal de amendare ar urma să fie comunicat în 90 de zile calendaristice, prin poștă sau e-mail. Amenzile vor fi achitate într-un cont nou, creat special pentru asta.

Amenda maximă pentru persoane fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei, în timp ce, pentru persoane juridice, este de 14.500 de lei (100 de puncte de penalizare).

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...