Codul Rutier 2023 – schimbările de care trebuie să știe toți șoferii: niciodată nu au fost atât de aspre sancțiunile

Gabriel Peneș 20.02.2023, 10:42
Codul Rutier 2023 – schimbările de care trebuie să știe toți șoferii: niciodată nu au fost atât de aspre sancțiunile

Codul Rutier 2023 – schimbările de care trebuie să știe toți șoferii. Conducătorii auto au de înfruntat multiplele modificări legislative care s-au petrecut pe parcursul anului trecut, dar continuă și în acest an. Astfel, cei mult prea îndrăgostiți de viteză vor avea de suferit consecințe mult mai drastice pentru pasiunea lor, în schimb au scăpat, se pare, de o sancțiune majoră ce era trecută, inițial, în proiectul de lege.

Codul Rutier 2023 – schimbările de care trebuie să știe toți șoferii

Codul Rutier 2023 vine cu o nouă modificare a legislației, una inițiată încă de la finalul anului trecut, dar care a fost schimbată în anumite privințe de către executiv. Astfel, guvernul este de acord cu înăsprirea radicală a sancțiunilor pentru depășirea limitelor de viteză, dar nu susține și introducerea sancțiunii de confiscare a autovehiculului.

Și asta, cu toate că măsura era prevăzută într-un proiect legislativ susținut de reprezentanți ai tuturor partidelor de guvernământ și co-inițiat chiar de liderul deputaților liberali, Gabriel Andronache.

Pe zona de sancțiuni rutiere, a fost introdus un nou prag, depășirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus. În această situația, sancțiunea va include, pe lângă amendă, și suspendarea permisului de conducere cu 180 de zile.

În plus, în cazul în care, într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, se constată o nouă faptă de depăşire cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârşirea faptei se majorează de drept cu încă 30 de zile.

Codul Rutier 2023 - schimbările de care trebuie să știe toți șoferii niciodată nu au fost atât de aspre sancțiunile
Conducătorii auto vor fi sancționați și mai aspru de legislație dacă depășesc prea mult viteza maximă admisă

Niciodată nu au fost atât de aspre sancțiunile

Astfel, conform profit.ro, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, va fi modificată şi completată cu noi articole.

– La articolul 102, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:

„(5) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 180 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul ori de tractor agricol sau forestier a faptei de depăşire cu mai mult de 100 km/h viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic”.

– La articolul 103, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) în cazul în care conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai săvârşeşte, într-un interval de şase luni de la data restituirii permisului de conducere, o nouă faptă prevăzută la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3), art. 102 alin (4) sau art. 102 alin (5), perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârşirea faptei se majorează de drept cu încă 30 de zile. Perioada de suspendare majorată se comunică în termen de 15 zile de la data aplicării sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce”.

Guvernul a susținut modificările aduse Codului Rutier printr-un comunicat pe marginea subiectului:

”În ceea ce privește propunerea de completare a art. 102 cu un nou alineat, alin. (5), în sensul dispunerii suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile în cazul săvârșirii de către conducătorul de autovehicul ori de tractor agricol sau forestier a faptei de depășire cu mai mult de 100 km viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv, precum și propunerea de modificare a alin. (2) al art. 103, în sensul majorării de drept a suspendării cu încă 30 de zile în cazul săvârșirii unei noi fapte de depășire a vitezei legale cu mai mult de 100 km/h într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, precizăm faptul că suntem de acord cu aceste soluții, cu observația că se impune corelarea în mod corespunzător cu prevederile art. 104 alin. (2) lit. b) și d), art. 107, precum și cu prevederile art. 111 alin. (3) – (4) din ordonanță.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....