Codul Rutier 2022 – schimbarea importantă pentru șoferi pleacă de la Poliția Locală și se lasă cu amenzi

Gabriel Peneș 23.09.2022, 13:52
Codul Rutier 2022 – schimbarea importantă pentru șoferi pleacă de la Poliția Locală și se lasă cu amenzi

Codul Rutier 2022  aduce o schimbare importantă pentru șoferi. Dacă nu vor fi atenți la schimbările de legislație, conducătorii de autovehicule din România ar putea avea probleme tot mai mari. Un proiect de lege adoptat deja de Senat prevede atribuții noi pentru Poliția Locală. Aceasta va avea dreptul să solicite șoferilor anumite documente, refuzul acestora aducând cu sine amenzi.

Codul Rutier 2022 – schimbarea importantă pentru șoferi

Codul Rutier 2022  aduce o schimbare importantă pentru șoferi. Cunoașterea noutăților legislative este esențială pentru conducătorii de autovehicule din România, altfel se pot trezi cu surprize neplăcute. Conform unui proiect de lege adoptat luni, 19 septembrie, de Senat, Poliția Locală va putea acorda amenzi de circulație pentru anumite abateri de la lege, potrivit evz.ro. Modificările legislative vor trebui aprobate și de Camera Deputaților, care este for decizional.

Mai exact, proprietarul unei mașini sau deţinătorul mandatului vor fi obligați să transmită şi poliţistului local identitatea persoanei căreia i-a fost încredințat autovehiculul cu care circulă pe drumurile publice, altfel aceștia riscă să fie amendați. Proiectul de lege a fost depus de mai mulți deputaţi din PNL, fiind aprobat de Senat. Acesta prevede modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 referitoare la circulaţia pe drumurile publice.

Poliția Locală poate amenda conducătorii de autovehicule

Proiectul a fost aprobat de Senat cu două amendamente. Amendamentele prevăd că „Poliţia Locală poate solicita aceste date de identifîcare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice”, iar „constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de către poliţistul local se fac cu respectarea dispoziţiilor Legii poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

Conform motivărilor prezentate de cele două Comisii, aceste schimbări legislative vor avea drept efect reducerea numărului de încălcări ale normelor privind oprirea, staţionarea sau parcarea mașinilor.

„Prin faptul că poliţiştii locali vor avea competenţa de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite/staţionate/parcate neregulamentar se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale. În considerarea faptului că poliţiştii locali vor avea competenţa de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite/staţionate/parcate neregulamentar se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea/staţionarea/parcarea, având în vedere şi faptul că sancţiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducătorilor autovehiculelor sunt mai mari decât cele pentru oprirea/staţionarea/parcarea”, se mai arată în proiectul de lege ce urmează să fie votat în Camera Deputaților, care este for decizional.

Guvernul a modificat Codul Rutier printr-o ordonanță emisă pe 30 ianuarie 2022. Accentul este pus pe descurajarea condusului agresiv, vizând abuzurile în trafic și punerea în pericol a siguranței rutiere. În acest scop, a fost modificat nu doar cuantumul amenzilor, ci și perioada pentru care veți rămâne fără permis de conducere.

Practic, în cazul șoferilor care adoptă un comportament agresiv, se propune o amendă prevăzută în clasa a patra de sancțiuni. Amenda poate fi cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. Șoferii care circulă în mod nejustificat cu autovehiculul pe benzile de urgență de pe autostrăzi vor fi sancționați mai mult decât atât. În Cod Rutier 2022 se precizează creșterea cuantumului amenzilor de la 580-725 de lei, la 1.305-2.900 de lei.

O altă modificare adusă în Codul Rutier 2022 este cea legată de depășirea limitei legale de viteză cu 70 km/h. În această situație veți rămâne pieton pentru nu mai puțin de patru luni. Reglementările mai precizează că se vor aplica și amenzi de până la aproape 3.000 de lei pentru depășirea vitezei de 70 de km/h.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....