Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări privind vremea severă în România. Începând de astăzi, de la ora 12.00, și până mâine, la aceeași oră, este în vigoare o alertă de cod roșu în județele Mehedinți, Caraș-Severin și în zona de munte a județelor Gorj și Hunedoara
Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări privind condițiile meteorologice severe în România. Începând de azi, de la ora 12.00 și până mâine la aceeași oră, există o alertă de cod roșu în județele Mehedinți, Caraș-Severin și în zona montană a județelor Gorj și Hunedoara, potrivit observatornews.ro.
De asemenea, de la ora 10.00 au intrat în vigoare alte două coduri de avertizare, galben și portocaliu, pentru ploi torențiale, grindină și vijelii, care afectează aproape jumătate din țară.
Conform specialiștilor de la ANM, în intervale scurte de timp și prin acumulare, cantitățile de apă vor ajunge la 50…70 l/mp, iar izolat acestea vor depăși 80 l/mp. Prognozele arată că va ploua într-o singură zi cantitatea de apă care, în mod obișnuit, ar cădea într-o lună întreagă.
Avertizarea de cod portocaliu este valabilă în intervalul 16 iunie, ora 10 – 17 iunie, ora 12. Astfel, fenomenele vizate în această perioadă sunt instabilitatea atmosferică accentuată și cantitățile însemnate de apă.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În jumătatea de vest a Olteniei, sudul Banatului, zona Carpaților Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali se vor înregistra averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat vijelii și grindină.
Cantitățile de apă vor atinge în intervale scurte de timp sau prin acumulare valori cuprinse între 30 și 40 l/mp, iar izolat se pot înregistra peste 50 l/mp.
În ceea ce privește codul galben avertizarea este valabilă în intervalul 16 iunie, ora 10 – 17 iunie, ora 12, iar fenomenul vizat în această perioadă este instabilitatea atmosferică.
În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică locală în Crișana, nordul Banatului, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei și estul Olteniei.
Aceasta se va manifestă prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor ajunge la valori cuprinse între 20 și 25 l/mp în intervale scurte de timp sau prin acumulare, iar izolat se pot înregistra peste 30…40 l/mp.
Meteorologii precizează că manifestările de instabilitate atmosferică vor fi prezente pentru scurte intervale de timp și în restul teritoriului. În plus, vremea va fi în general instabilă și în zilele următoare, așa că nu trebuie să ne așteptăm la schimbări majore.