Cod portocaliu de vreme rea: furtuni, ploi torențiale și grindină. Zonele afectate din România

Corina Oprea 03.06.2023, 12:16

Vremea rea face ravagii în România! Ploile au pus stăpânire pe multe zone și veștile pentru zilele următoare nu sunt deloc bune. Specialiștii ANM au emis o avertizare de cod portocaliu, conform căreia instabilitatea atmosferică va fi extrem de accentuată. Află care sunt județele vizate și cât va mai ține vremea ploioasă.

Cod portocaliu de ploi și vreme rea

Meteorologii au emis un cod galben de ploi și vreme rea. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în majoritatea regiunilor din țară, unde sunt așteptate ploi însemnate din punct de vedere cantitativ și descărcări electrice, averse torenţiale, grindină, intensificări ale vântului şi chiar și vijelii.

Avertizarea este valabilă de sâmbătă, ora 11.00, până duminică la ora 06.00, timp în care va ploua și vor avea loc și fenomene extreme. Zonele vizate sunt: Oltenia, sudul Banatului, vestul şi nord-vestul Munteniei, Dobrogea şi în vestul şi sud-vestul Transilvaniei.

„În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30…40 l/mp. Pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică (3/4 iunie) aria acestor fenomene se va restrânge spre sudvestul teritoriului”, anunţă meteorologii.

În același interval este valabilă și o avertizarea de cod portocaliu. În acest caz sunt vizate judeţele Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt şi în zona de munte a judeţelor Caraş-Severin, Hunedoara, Dâmboviţa şi Prahova.

”Local cantităţile de apă vor fi de 40…50 l/mp şi izolat de peste 70…80 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore)”, a mai transmis ANM.

Alertă de inundații

Hidrologii au emis și avertizări cod portocaliu de inundații. Mai exact, au fost vizate patru râuri din zonele în care va ploua cu putere și al căror nivel va crește considerabil. Ploile nu se mai opresc de câteva zile și riscul de inundații este tot mai mare, chiar și după trecerea avertismentelor.

Sunt vizate râurile din bazinele hidrografice: Valea Vințului (afluent al râului Mureș); județul Alba, Jiu – afluenții de dreapta aferenți sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari, Motru – bazin amonte S.H. Târmigani și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Târmigani – județele Gorj și Mehedinți, Caraș – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Văradia, Nera – bazin amonte S.H. Pataș și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Pataș (județul Caraș-Severin), Dunăre – afluenții mici aferenți sectorului amonte S.H. Orșova (județele Mehedinți și Caraș-Severin).

 

Urmăriți Impact.ro și pe