Cod portocaliu de caniculă în România. Temperaturile de foc sunt așteptate în mai multe județe ale țării

Ana Anitoiu 29.06.2022, 10:12
Cod portocaliu de caniculă în România. Temperaturile de foc sunt așteptate în mai multe județe ale țării

O atenționare de Cod portocaliu de caniculă în România și una de Cod galben au fost emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Temperaturile de foc sunt așteptate, în următoarele zile, în mai multe județe ale țării.

Județele aflate sub Cod portocaliu de caniculă

Conform meteorologilor, atenționarea de Cod portocaliu de caniculă este valabilă în intervalul miercuri, 29 iunie – vineri, 1 iulie. Temperaturile de foc vor fi persistente în vestul, nord-vestul și local în centrul teritoriului.

Mai exact, județele vizate sunt: Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Cluj, Bistrița-Năsăud și Mureș. Temperaturile se vor apropia de valorile maxime extreme ale perioadei. Se vor înregistra frecvent valori de 37…38 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi accentuat.

Cod portocaliu de canicula in Romania
Cod portocaliu si Cod galben de canicula in Romania

Zonele în care este anunțat Cod galben de caniculă

De asemenea, conform ANM, în aceeași perioadă, este valabil un Cod galben de caniculă, în toată țara, în afară de zonele din vestul României ce se află sub avertizare de Cod portocaliu, cu temperaturi ceva mai ridicate.

„În intervalul menționat valul de căldură se va extinde și se va intensifica în toate regiunile. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 și 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, a transmis ANM.

Prognoza meteo pentru București

Meteorologii de la ANM au emis și o prognoză specială pentru București. Conform acesteia, începând de miercuri, 29 iunie, ora 09:00, și până vineri, 1 iulie, ora 21:00, vremea va fi caniculară. Locuitorii Capitalei se vor confrunta cu un nivel ridicat de căldură.

Indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în București. Se vor înregistra temperaturi maxime de 34 – 36 de grade Celsius, în timp ce valorile termice minime se vor situa între 18 și 21 de grade Celsius. ANM a atras atenția că probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi mai mare vineri după-amiază.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...