Cine sunt românii care vor fi cei mai afectați de legea impozitării pensiilor speciale. Anunțul făcut de ministrul Muncii

Iancu Andreea 21.06.2020, 08:50
Cine sunt românii care vor fi cei mai afectați de legea impozitării pensiilor speciale. Anunțul făcut de ministrul Muncii

Legea impozitării pensiilor speciale a stârnit un val de reacții. Astfel, Ministrul Muncii și Protecției Sociale a făcut câteva precizări cu privire la aceasta. Violeta Alexandru a vorbit despre categoriile cele mai afectate de acest act normativ. Totodată, a indicat pensionarii ce ar trebui scutiți de la impozitarea pensiilor speciale și a menționat ce pensie maximă ar fi normală în România.

Categoria de pensionari exceptată de la impozitare

Noua lege a pensiilor speciale propune ca tot ceea ce depășește 2000 de lei să fie impozitat cu 10%. De asemenea, pentru pensiile care depășesc 7000 de lei se va aplica procentul de 85% la diferența sumei.

Singura excepție pe care o văd în această privință este pensia militarilor, care are un istoric al ei, într-adevăr, încă din vremea lui Cuza. Are un mod de calcul aparte și care, în mod evident, trebuie să fie exceptată de la orice discuție pe care o facem în general cu privire la pensiile speciale. Eu rămân la părerea că aceasta este singura categorie. Sigur, Parlamentul este suveran, dar este singura categorie care trebuie exceptată, a declarat Violeta Alexandru, potrivit Mediafax.

Cine vor fi cei afectați de impozitarea pensiilor speciale

Categoriile cele mai afectate de acest nou act normativ vor fi magistrații, judecătorii și procurorii. Pensiile acestora ajung chiar și la 19.000 de lei. Ministrul explică ce alte categorii au câștiguri foarte mari.

Cei mai afectați vor fi cu siguranță magistrații, judecătorii și procurorii. Aici pensiile se duc și la 19.000 RON. Eu nu judec, e ușor să comentezi fără să ții cont de incompatibilitățile acestora, dar se ajunge la un consum al pensiilor în acest domeniu până la 19.000 RON. După această categorie vine personalul aeronautic civil, cu aproximativ, în medie, 11.000 RON, cei care au lucrat la Curtea de Conturi, cu 8.000 RON.

Suma corectă a unei pensii în România Foto - Pixaby
Suma corectă a unei pensii în România
Foto – Pixaby

 Cum ar trebui calculată pensia, în opinia ministrului

Violeta Alexandru a mai menționat care ar trebui să fie suma maximă pentru o pensie în România. Ministrul argumentează că un calcul corect ar trebui să se bazeze pe criteriul contributivității. De asemenea, pensia ar trebui să se încadreze între 8000-8500 de lei.

Acesteia dacă i se aplică procentul de 85% la diferența dintre 7.000 și 8.000 sau 8.500… n-ar fi foarte rău. Problema se pune într-adevăr la aceste categorii care au avut după părerea mea acces la decizii cu instrumentele specifice campaniilor de convingere a decidenților și care au beneficiat de legi speciale, dar care, repet, nu se bazează pe criteriul contributivității, așa cum ar fi normal, a precizat ministrul Muncii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...