Cine poate participa, de fapt, la parada de 1 decembrie 2021. Autorităţile au explicat foarte clar

Ana Anitoiu 01.12.2021, 08:40
Cine poate participa, de fapt, la parada de 1 decembrie 2021. Autorităţile au explicat foarte clar

Condițiile de participare la parada de 1 decembrie 2021 au fost explicate de autorități. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, au spus ce diferențe vor exista pe tot parcursul Zilei Naționale a României între persoanele vaccinate anti-Covid-19 sau cele trecute recent prin boală și cele neimunizate.

Cine poate participa la parada de 1 decembrie 2021

Conform medicului Raed Arafat și deciziei CNSU, la parada de 1 decembrie 2021 va putea participa orice persoană, indiferent dacă este vaccinată anti-Covid-19, trecută recent prin boală sau neimunizată. Certificatul verde ce atestă cele două situații este necesar doar în zona oficială a evenimentului.

„Interdicția de a intra în zonă pentru persoanele nevaccinate se aplică numai zonei oficiale, nu și zonei din apropiere unde stau oamenii. Acolo se aplică doar regulile de sănătate publică și purtarea măștii care este obligatorie”, a spus Raed Arafat, duminică, după ce a avut loc ședința de Guvern.

Cine poate participa la parada de 1 decembrie 2021
Imagine de la parada de 1 decembrie din ani anteriori

CNSU, reguli pentru participarea la parada de 1 decembrie

Decizia CNSU a menționat că participarea la parada de 1 decembrie în zona oficială este permisă exclusiv pentru persoane vaccinate anti-Covid-19 care au mai bine de zece zile de la încheierea schemei complete de imunizare. Cea de-a doua categorie pentru care este permis accesul este cea a persoanelor aflate între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

„Se permite organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionale a României în municipiul Bucureşti cu participarea a cel mult 400 de persoane în zona oficială delimitată de organizatori, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între participanţi, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2”, mai arată decizia CNSU.

Totodată, CNSU a anunțat că în afara zonei oficiale la ceremoniile de 1 decembrie pot participa la eveniment și persoanele neimunizate împotriva coronavirusului. Regulile sunt aceleași: respectarea unei distanțe de cel puțin un metru între oameni, purtarea măștii de protecție și respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului.

Reguli pentru restul zilei de 1 decembrie

De asemenea, conform CNSU, pot participa cel mult 300 de oameni la activitățile specifice Zilei Naţionale a României, în municipiul Bucureşti, la sediul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale.  La sediul autorităţilor şi instituţiilor publice locale, limita este mai mică, de 150 de persoane.

„Accesul şi participarea la ceremonii sunt permise doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2,

cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie, precum şi cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 şi a regulilor de acces stabilite de autoritatea/instituţia organizatoare”, mai arată decizia CNSU.

Demonstrarea vaccinării împotriva coronavirusului sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2, acolo unde este necesară pe parcursul zilei de 1 decembrie, se va face prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene referitoare la Covid-19.

Urmăriți Impact.ro și pe