Cine poate obţine pensie în Italia chiar şi pentru 5 ani de muncă şi cum se calculează

Badea Violeta 02.11.2021, 17:53
Cine poate obţine pensie în Italia chiar şi pentru 5 ani de muncă şi cum se calculează

Vești bune pentru românii care au lucrat în Italia. Multe persoane care munceau în afara țării s-au întors în România din cauza pandemiei de coronavirus. Cei care au luat decizia de a rămâne în țară, vor putea beneficia de pensie. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească și cum se calculează aceasta.

Pensii pentru românii care au muncit în Italia

Românii care au lucrat în Italia pot obține pensie cu doar 5 ani de contribuții plătite la sistemul de asigurări sociale. Legea este valabilă pentru oamenii care au lucrat în domeniul casnic, precum menajerele, bonele sau asistentele familiale. De asemenea, banii îi pot primi doar persoanele care nu au plătit contribuții înainte de anul 1996, potrivit La legge per tutti.

În plus, lucrătorii nu pot beneficia de pensie înainte de îndeplinirea limitei de vârstă. Precizăm că banii se primesc începând cu vârsta de 71 de ani, iar lucrătorii casnici nu trebuie să aibă contribuții plătite sau creditate până la data de 31 decembrie 1995.

Pensii pentru romanii care au muncit in Italia
Pensii pentru romanii care au muncit in Italia

Ce se întâmplă dacă ați lucrat și în România și în Italia

Există români care au lucrat și în țară și în străinătate. Ei bine, aceștia pot beneficia de pensie comunitară. Mai exact, perioada lucrată în străinătate se va cumula cu anii lucrați în România. Aceste persoane pot solicita pensia statului pentru care au muncit din locul în care se află în perioadă pensionării.

Pensia va fi calculată potrivit legilor din fiecare stat pentru care solicitantul a lucrat și cotizat. Ulterior, toate contribuțiile vor fi însumate pentru a se obține o singură pensie. Beneficiarul poate primi pensia fie în lei, fie în euro, în funcție de țara în care află persoana respectivă.

Dacă o persoană vrea să iasă la pensie și a muncit în alt stat 5 sau 10 ani sau orice altă perioadă, atunci își depune dosarul în România. Bineînțeles, acestuia i se vor lua în calcul ca și vechime anii munciți în afara țării. Important este ca persoana care solicită pensia să fi lucrat mai mult de un an în acel stat cu contract de muncă.

Potrivit legii din România, persoanele care au cotizat cel puțin 15 ani au posibilitatea de a ieși la pensie atunci când îndeplinesc limita de vârstă.

Concret, cine a lucrat doar zece ani în România și alți cinci ani în Italia trebuie să știe că statul român nu-i va plăti cei cinci ani lucrați acolo. Banii vin din partea statului în care a lucrat, atunci când va îndeplini toate condițiile de pensionare.

Cum se procedează pentru a primi pensia în străinătate

  • se deschide un cont la orice bancă de pe teritoriul statului de domiciliu;
  • se comunică detaliile bancare casei teritoriale de pensii în evidența căreia se află dosarul de pensie

În Italia se poate face cererea și așa:

  • online – site-ul INPS, unde este necesar să vă înregistrați și să vă creați un cont;
  • la telefon – numerele de contact: 803164 ,apelabil gratuit de la un telefon fix/ 06164164, apelabil de la un telefon mobil;
  • adresând-vă unei instituții de asistență denumită „Patronato”, recunoscută prin Lege și care acordă gratuit asistență lucrătorilor.
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...