Cine l-a plătit pe Prigojin să înceapă revolta în Rusia. Cum l-a convins Putin să oprească măcelul

Andrei Simion 25.06.2023, 14:10
Cine l-a plătit pe Prigojin să înceapă revolta în Rusia. Cum l-a convins Putin să oprească măcelul

Tot mapamondul a asistat la o tentativă de lovitură de stat în Rusia. Deși răscoala a fost de scurtă durată, timp de 36 de ore scurte și haotice, puterea președintelui rus Vladimir Putin a părut a fi amenințată serios, în timp ce mii de luptători Wagner s-au apropiat de capitala Moscova, la comanda lui Evgheni Prigojin. După ce liderul mercenarilor a întors armele, tot mai multă lume se întreabă cine se află în spatele acestei operațiuni de destabilizare a regimului de la Kremlin.

Detalii bombă despre revolta Wagner

Întrucât grupul de mercenari a pretins că a confiscat locurile militare cheie din două orașe rusești, Kremlinul a fost forțat să trimită trupe puternic armate pe străzile Moscovei și să avertizeze locuitorii să rămână în casă. Dar confruntarea nu a mai avut loc.

Sâmbătă, Moscova a declarat că s-a ajuns la un acord pentru a pune capăt insurecției, Prigojin plecând în Belarus, iar luptătorii Wagner s-au întors la bazele lor.

„Acum este momentul în care sângele poate fi vărsat”, a avertizat Prigojin sâmbătă. „Prin urmare, realizând toată responsabilitatea pentru faptul că sângele rusesc va fi vărsat dintr-una dintre părți, ne întoarcem coloanele și plecăm în direcția opusă taberelor de câmp conform planului”, a explicat el.

Luptătorii Wagner nu se vor confrunta cu nicio acțiune în justiție, iar Kremlinul a „respectat întotdeauna faptele eroice (ale lui Wagner)”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

„Mă veți întreba ce se va întâmpla cu Prigojin personal? Dosarul penal va fi retras. El însuși va merge în Belarus”, a spus Peskov, adăugând că situația a fost rezolvată „fără alte pierderi”.

Panică în orașul luat cu asalt de mercenarii Wagner. Tancurile au blocat străzile, magazinele s-au golit rapid

Cine s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat în Rusia

Întoarcerea bruscă urmează unei provocări rare și remarcabile la adresa Kremlinului, care a amenințat să cufunde țara în criză și să-și destabilizeze operațiunea militară specială din Ucraina.

Haosul și confuzia care au dominat ziua de sâmbătă din Rusia, când mercenarii Wagner au declanșat „o rebeliune” împotriva șefilor armatei ruse, preluând controlul asupra cartierului general militar din regiunea Rostov și avansând spre Moscova, pentru ca apoi să se răzgândească aproape inexplicabil și să se reîntoarcă la bazele lor, au dat naștere la sute de teorii ale conspirației.

În top se află ideea potrivit căreia Prigojin a fost plătit de NATO și aliații occidentali ai Ucrainei sau că mercenarii Wagner și Kremlinul au pus la cale o „revoltă falsă” pentru a atrage Kievul într-o nouă cursă.

Astfel, Evgheni Prigojin a fost plătit de către NATO și aliații occidentali ai Ucrainei cu scopul de a-l doborî de la putere pe președintele Putin și de a pune capăt războiului din țara vecină. Unul dintre motivele „puciului eșuat” ar fi fost acela de a afecta și mai mult moralul soldaților ruși, dar și al populației.

Se mai crede că „revolta” Wagner,  sponsorizată cu fonduri de CIA, a fost declanșată într-un moment delicat pentru Joe Biden. Liderul american și fiul său se află în centrul unui scandal de corupție, fiind acuzați de avertizori de integritate că au primit șpăgi de milioane de dolari de la asociați din Ucraina, China și alte țări.

Ce a primit Prigojin în schimb

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a condus negocierile cu Evgheni Prigojin, sâmbătă, după ce Rusia a fost la un pas de război civil. În urma discuțiilor, șeful mercenarilor a oprit răscoala. Potrivit Administrației de la Minsk, negocierile au avut loc cu acordul lui Putin.

„Prigojin a fost de acord să oprească marșul spre Moscova și să ia măsuri suplimentare pentru a detensiona situația”, se arată în raportul Belarusului. Ca parte a acordului încheiat, luptătorii Wagner au primit garanții de securitate. Se mai crede că Vladimir Putin i-a dat bani lui Prigojin.

Urmăriți Impact.ro și pe