Cine este primarul din România cu cea mai mare pensie specială: “Cetăţenii mă vor primar, nu pensionar”

Beatrice Dumitru 05.12.2021, 14:57
Cine este primarul din România cu cea mai mare pensie specială: “Cetăţenii mă vor primar, nu pensionar”

Primarul cu cea mai mare pensie specială din România se află în fruntea urbei din decembrie 1989 și spune că nu vrea să iasă la pensie prea curând. „Localnicii mă vor edil, nu pensionar”, spune acesta. El consideră că pensia specială pe care o primește este un fel de reparație morală pentru primarii care beneficiază doar de indemnizații.

Primarul cu cea mai mare pensie specială din România

Primarul se află la cel de-al 8-lea mandat, mai exact, din 22 decembrie 1989. Acesta spune că de când conduce urbea a primit doar indemnizație și a pierdut sporul de vechime după ce i s-a acordat pensia specială. Edilul a mai precizat că pensia sa specială este o reparație morală pentru primarii care nu au salarii, ci compensații, motiv pentru care nu pot beneficia de indexările de vechime.

Edilul cu cea mai mare pensie specială din România este Gheorghiță Botârcă, cel care conduce orașul  Topoloveni. Primarul a explicat cum a ajuns să primească această pensie în valoare de 4.500 lei, plătită din bugetul local, și cum se calculează.

Cine este primarul din România cu cea mai mare pensie specială: “Cetăţenii mă vor primar, nu pensionar”
De la anul, toți foștii primari ar putea primi pensii speciale.

Pentru a intra în posesia acestei pensii trebuie formulate, de către cei care au vârsta necesară sau nu se mai află în funcție, o cerere către consiliul județean. Aceasta trebuie aprobată, fiindcă e plătita din bugetul local. Nu sunt cel mai nimerit dintre cazurile ce pot fi date exemplu, mai bine s-ar gândi legiuitorii să stabilească nu indemnizația primarului, ci salariul primarului. Din 22 decembrie, de când sunt primar la Topoloveni, am primit aceasta indemnizație. Nu am mai beneficiat de spor de vechime. Am fost păgubit de sporul de vechime, tot ar fi o pagubă în bugetul meu. Nu se vor acorda pensii speciale de primar decât pentru maximum trei mandate. Acum se înmulțește 1.550 cu 3, deci cam 4.500 de lei, pensie specială de primar. Eu am 8 mandate, dar pierd, căci se acordă doar pentru 3. Acum, indemnizația mea de primar este de 5.300 de lei. Cred că aceștia sunt banii localnicilor pentru că ei mă vor primar, nu pensnionar, chiar dacă, am 43 de ani de muncă”, a declarat primarul din Topoloveni, la Realitatea PLUS.

Ce pensii speciale ar putea primi primarii din România

Zeci de mii de edili ieșiți la pensie ar putea primi de la 1 ianuarie 2020 pensii peciale, dacă legea adoptată acum doi ani nu va fi modificată. Primarii din comunele mai mici ar încasa 1.600 lei pensie specială pentru un mandat și 5.000 de lei, după trei mandate.

Pensiile speciale pentru foștii edili ai Capitalei vor fi ceva mai mari. Sorin Oprescu, de exemplu, care a avut două mandate, ar primi aproape 8.000 de lei, dacă nu va fi condamnat definitiv, în timp ce Traian Băsescu, ar lua peste 4.000 lei pentru un singur mandat.

Urmăriți Impact.ro și pe