Cine este ministrul care are un salariu mai mare decât Iohannis. Lovitură grea pentru preşedinte

Nicu Stan 14.02.2021, 14:20
Cine este ministrul care are un salariu mai mare decât Iohannis. Lovitură grea pentru preşedinte

Cine este ministrul care are un salariu mai mare decât Klaus Iohannis. Lovitură grea pentru preşedinte. Ce se întâmplă, despre ce ninistru este vorba, citiți în rândurile de mai jos.

Ele este ministrul care are salariul mai mare chiar și ca președintele Iohannis. Cât câștigă ministrul transporturilor

S-a aflat cine este ministrul din Guvernul Cîțu care are un salariu mai mare decât președintele Klaus Iohannis. Lovitură grea pentru preşedinte.

O mică analiză despre salariile din ministerul Transporturilor arată că Ministrul Transporturilor câștigă 26.161 de lei pe lună net. Dacă se raportează această sumă la salariul lui Klaus Iohannis, se poate spune că este mai avantajos din punct de vedere ecobnomic să fii ministru decât președintele țării.

Ce salariu are primul om al țării

Potrivit cifrelor prezente pe site-ul Administrației Prezidențiale, președintele României, Klaus Iohannis. are un salariu de 24.960 de lei brut, ceea ce înseamnă aproximativ 15.000 de lei net.

De asemenea, directorul general adjunct al CFR Călători are un salariu brut de 13.766 de lei și mai ia în mână circa 8.000 de lei. În plus, salariul directorului adjunct de la CFR Călători este de 6.421 de lei, în timp ce şeful oficiului juridic şi revizorul general primește 7.600 de lei în fiecare lună.

Ce salarii mai sunt la CRF Călători

Consultanţii în informatică şi experţii economişti de la CFR Călători au 5.247 de lei iar inginerii, economiştii, psihologii, specialiştii în resurse umane, experţii în achiziţii publice, consilierii juridici, asistenţii directorilor şi instructorii centrali au un salariu de 4.108 lei.

Potrivit contractului colectiv de muncă din 2019, acești angajați CFR Călători au următoarele salarii:

dispecerii de circulaţie – 2.544 de lei;
maiştri – 2.348 de lei;
subinginerii – 2.081 de lei;
funcţionarii – 1.538 de lei.

Salariile cresc considerabil după ce se aplică sporurile

Trebuie menționat că salariile de bază ale angajaţilor CFR Călători cresc cu următoarele sporuri, conform contractului colectiv de muncă încheiat:

Spor de vechime de până la 25% din salariul de bază;
Spor pentru condiţii grele de muncă feroviară de 10-15%;
Spor pentru condiţii de muncă feroviară de 7%;
Spor pentru condiţii vătămătoare de 10%;
Spor pentru condiţii periculoase de 15%;
Spor pentru timpul lucrat în timpul nopţii de 25%
Spor pentru orele suplimentare necompensate cu timp liber de 95% din salariul de bază.

Alte sporuri și salariile de la Metrorex

În plus, mecanicii de locomotivă care muncesc fără mecanic de ajutor pot primi și un spor pentru conducerea simplificată, în procent de 50% din salariul de bază brut minim aferent funcției deținute.

Pe de altă parte, cel mai mare salariu net din Metrorex este de 14.641 de lei și îi revine unui șef serviciu. Directorii din companie şi anumiți şefi de serviciu le intră pe card lunar 10.000-12.000 de lei net, conform hotnews.ro

Ce salarii sunt la Metrorex. Care sunt sporurile

Din 5.678 de persoane salariate de la Metrou, 80% iau în mână peste 5.000 de lei, iar 26% de persoane primesc 7.260 de lei, arată sursa menționată.

Printre sporurile adăugate la salariile angajaţilor de la metrou se numără ”sporul de tunel”, care reprezintă 20%-40% din salariu, spor de condiţii nocive (noxe), 10%, spor de zile festive (weekend & sărbători legale), în valoare de 100%, spor de noapte, 25%, spor de conducere formaţie, spor doctorat, precum şi sporul de vechime, care reprezintă până la 25% din salariu.