Cine este Ligia Deca, politiciana care va deveni ministrul Educației în locul lui Sorin Cîmpeanu. Legătura cu Klaus Iohannis

Andra Daoud 03.10.2022, 10:10
Cine este Ligia Deca, politiciana care va deveni ministrul Educației în locul lui Sorin Cîmpeanu. Legătura cu Klaus Iohannis

După demisia lui Sorin Cîmpeanu, liberalii au început să caute înlocuitor pentru funcția de ministru al Educației. Portofoliul de la Educație le revine celor de la PNL, iar în cadrul partidului au început o serie de discuții informale pentru ocuparea postului. Numele vehiculat pentru funcția de ministru al Educației este Ligia Deca, o politiciană care are legătură directă cu Cotroceniul.

Cine este Ligia Deca, viitorul ministru al Educației

Sorin Cîmpeanu a demisionat din fruntea ministerului Educației săptămâna trecută, în urma unor acuzații de plagiat. La scurt timp, în cadrul PNL au început discuțiile cu privire la cine va ocupa fotoliul de ministru. Pe lista scurtă de la negocieri au intrat mai mult nume, însă se pare că varianta finală ar fi Ligia Deca, o politiciană care ar veni pe linie directă de la Cotroceni.

Printre responsabilitățile acesteia s-ar număra și proiectul „România Educată”, inițiat de către președintele Klaus Iohannis, proiect pentru care s-a luptat și fostul ministru, Sorin Cîmpeanu. Propunerea oficială ar urma să fie făcută în cursul acestei zile.

Ligia Deca este consiliera lui Klaus Iohannis la Cotroceni, în cadrul Departamentului Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale. Politiciana în vârstă de 40 de ani este doctor în științe politice, titlu pe care l-a obținut în anul 2016, la Universitatea din Luxemburg. Ea a absolvit și un program postdoctoral la New Europe College.

Cine este Ligia Deca, politiciana care va deveni ministrul Educatiei in locul lui Sorin Cimpeanu. Legatura cu Klaus Iohannis
Ligia Deca si Klaus Iohannis

Este consilier prezidențial din 2019

Ligia Deca a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, în perioada 2010-2012, fiind responsabilă cu procesul de organizare a Conferinței miniștrilor Educației din statele membre ale European Higher Education Area. Din 2012 până în 2015, Ligia Deca a fost expert în politici publice, la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării. În paralel, a fost și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest din Timișoara și la SNSPA.

„Autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc.

În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți ‘Știința în educație’ înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România”, se arată pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Ligia Deca a devenit consilier de stat la data de 29 iunie 2015, iar din 23 decembrie 2019 este consilier prezidențial.

 

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Recomandări