Cine este ”bucătarul lui Putin”, omul pentru care SUA oferă 250.000 de dolari recompensă. Legătura cu liderul Rusiei

Nicu Stan 01.03.2021, 14:57

S-a aflat cine este ”bucătarul lui Putin”, omul pentru care SUA oferă 250.000 de dolari recompensă. Legătura cu liderul Rusiei, în articolul de mai jos.

SUA, recompensă de 250000 de dolari pentru informații care vor duce la arestarea unui apropiat de-al lui Vladimir Putin. Cine este, de fapt, bucătarul șefului de la Kremlin

Cine este ”bucătarul lui Putin”, omul pentru care America oferă nu mai puțin de 250.000 de dolari recompensă. Ce legătura are acesta cu liderul Rusiei, vedeți în următoarele rânduri.

America oferă o recompensă de 250.000 de dolari în schimbul unor informaţii care vor duce la arestarea lui Evgheni Prigojin, cetățean rus, cunoscut ca ”bucătarul lui Putin”.

De ce fapte s-ar face vinovat Evgheni Prigojin

Evgheni Prigojin are 59 de ani și este acuzat de FBI că a conspirat la fraudarea unui scrutin în Statele Unite cu ajutorul uneia dintre firmele sale, respectiv Agenţia de Cercetare a Internetului, cunoscută publicului drept ”fabrica de troli” din  Sankt Petersburg.

De asemenea, potrivit FBI, firma respectivă a dus o campanie activă online în vederea influenţării alegerilor prezidenţiale americane din anul 2016, desfăşurându-şi activităţile cu aprobarea şi sub coordonarea lui Evgheni Prigojin. Activităţile de influenţare online au presupus, printre altele, furturi de identităţi şi crearea de persoane online fictive.

Ce spune ”bucătarul lui Putin”

Evgheni Prigojin a criticat decizia FBI de a-l pune pe lista persoanelor căutate și susține că americanii încearcă să-l facă ”ţap ispăşitor” într-o ”operaţiune de vânătoare de vrăjitoare” menită să distragă atenţia de la ”crizele interne din Statele Unite”. O reacţie în nota Kremlinului.

În plus, FBI avertizează totodată că Evgheni Prigojin trebuie văzut ca ”un risc internaţional de zbor” din cauza activităţilor sale necurate din dinferite ţări.

Cine este, de fapt, Evgheni Prigojin

După o anchetă îndelungată a procurorului special Robert Mueller, în luna februarie 2018, Evgheni Prigojin, alţi 12 cetăţeni ruşi şi trei entităţi (inclusiv compania Concord, tot a ”bucătarului lui Putin”) au fost inculpaţi pentru amestec în alegerile prezidenţiale americane.

Evgheni Prigojin este, de fapt, un fost puşcăriaş pe vremea Uniunii Sovietice reconvertit în om de afaceri sub regimul lui Vladimir Putin. El s-a făcut remarcat după ce l-a servit la masă pe Vladimir Putin.

Cum a ajuns o persoană importantă Evgheni Prigojin

Anchetele anti-corupţie desfăşurate ulterior au relevat că Evgheni Prigojin a evoluat de la statutul de ospătar la cel de livrator preferat de mâncare pentru mai multe instituţii de stat. Pe lângă serviciile de catering, Evgheni Prigojin s-ar fi ocupat şi de formarea unei reţele de personaje fictive online care să laude regimul lui Vladimir Putin atât în ţară, cât şi în Occident.

Evgheni Prigojn ar mai avea o afacere profitabilă pentru Kremlin, şi anume compania militară privată Wagner. Aceasta a fost reperată în diferite ţări unde statul rus are interese pe care nu şi le poate face la vedere. Printre acestea se regăsesc Ucraina, Venezuela, Siria, Libia şi în alte ţări din Africa.

Urmăriți Impact.ro și pe