Cine e vinovatul pentru plecarea lui Lionel Messi de la Barcelona. Președintele clubului a răbufnit în fața jurnaliștilor

Andrei Cezar 06.08.2021, 15:19

Cine e vinovatul pentru plecarea lui Lionel Messi de la Barcelona. Președintele clubului a răbufnit în fața jurnaliștilor. Juan Laporta a susținut vineri o conferință de presă de 90 de minute în care a vorbit despre situația reală a plecării jucătorului argentinian de la echipă.

Cine e vinovatul pentru plecarea lui Lionel Messi de la Barcelona. Președintele clubului a răbufnit în fața jurnaliștilor

A doua zi după ce FC Barcelona a anunțat că Leo Messi nu va mai continua pe Camp Nou, președintele Juan Laporta a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre situația financiară dificilă în care se află clubul ”blaugrana”.

Oficialul catalanilor a dat de înțeles că nu există cale de întoarcere și a explicat că FC Barcelona ar fi trebuit să facă un sacrificiu mult prea mare din punct de vedere financiar pentru a-l păstra pe Messi: ipotecarea drepturilor TV pentru următorii 50 de ani.

Clubul catalan depășește deja cu mult plafonul salarial în La Liga, Laporta explicând că pentru a nu se ajunge în situația de a-l pierde pe starul argentinian, cele două părți au făcut un compromis: Barcelona trebuia să-i plăteasacă jucătorului salariul aferent celor doi ani de contract în 5 ani. Regulile privind fair-play-ul financiar din La Liga nu au permis nici acest artificiu.

Cu toții am vrut să ne bucurăm în continuare de magia lui Lionel Messi, dar nu se poate în acest moment. Când am gândit acel contract pe 5 ani am crezut că va fi permis de fair-play-ul financiar, dar după o analiză tehnică a comisiei La Liga, am aflat că acel contract nu se pliază regulilor, iar singura cale ar fi fost să acceptăm o operație a Ligii care nu este în interesul Barcelonei. Am fi primit ceva bani, dar ne-ar fi acceptat drepturile de televizare pe viitor, este ceva ce nu putem accepta.”, a declarat Laporta.

Totul se leagă de fair-play-ul financiar, care în La Liga nu urmează criteriul banilor cash. De asta nu am putut să înregistrăm contractul pe care l-am agreat cu Lionel Messi. Pentru a atinge acel fair-play, Barcelona ar fi trebuit să accepte o operațiune care ar fi afectat clubul pentru următorii 50 de ani în termen de drepturi de televizare. Nu am putut lua o decizie care să afecteze clubul în următorii 50 de ani. Clubul are mai mult de 100 de ani și este mai presus de toate și toți, chiar și decât cel mai bun jucător al lumii.”, a mai spus președintele Barcelonei.

Cine e vinovatul pentru plecarea lui Lionel Messi de la Barcelona. Presedintele clubului a rabufnit in fata jurnalistilor
Cine e vinovatul pentru plecarea lui Lionel Messi de la Barcelona. Presedintele clubului a rabufnit in fata jurnalistilor

Laporta: ”Moștenirea pe care am primit-o este teribilă”

Înainte de a explica exact cum stau lucrurile în privința despărțirii de Leo Messi, Juan Laporta a numit cine sunt vinovații pentru situația financiară ”dezastruoasă” în care se află clubul catalan. Laporta dă vina pe predecesorul său, Josep Maria Bartomeu, cel care a plecat din funcția de președinte al Barcelonei în octombrie anul trecut.

În primul rând vreau să spun că moștenirea pe care am primit-o (de la fost conducere, n.r.) este oribilă, teribilă. Masa salarială reprezintă 110% din venitul total al clubului. Nu există limite salariale la noi. Știam asta când am venit la club, dar trebuie să spun că numerele care ne-au fost prezentate după realizarea auditului au fost mult mai rele decât cele care ni s-au prezentat inițial.

Asta înseamnă că pierderile sunt mult mai mari decât ce ne așteptam, cheltuim mai mult decât ne așteptam, iar contractele actuale fac să avem o masa salarială imensă.”, a precizat la începutul conferinței de presă Juan Laporta.

În condițiile în care fanii catalani speră în continuare ca Lionel Messi să nu părăsească gruparea blaugrana, președintele Barcelonei spune că nu dorește să dea oamenilor ”speranțe false”. El afirmă că ”negocierile s-au încheiat”, iar acordul dintre cele două părți nu s-a putut oficializa ”din cauza limitelor salariale”: ”La Liga nu este flexibilă, nu dorește să crească limita salarială.”

Barcelona în era ”post-Messi”

Totodată, Juan Laporta a mai afirmat că i-a sunat pe ceilalți căpitani ai Barcelonei și le spus să se pregătească pentru o ”nouă eră”, cea fără Messi.

Juan Laporta: ”Toată lumea se aștepta ca Messi să intre în vestiar și să își reia antrenamentele, dar le-am comunicat că nu se va întâmpla asta. Ei sunt protagoniștii noii era. Trebuie să ne facă mândri. trebuie să câștigăm fără talentul lui leo Messi, cel mai bun jucător din lume.”

Urmăriți Impact.ro și pe