Cine a inventat, de fapt, turismul. Oamenii călătoresc de plăcere de mai puțin de 200 de ani

Ana Anitoiu, Adrian Dumitru 12.11.2021, 19:22
Cine a inventat, de fapt, turismul. Oamenii călătoresc de plăcere de mai puțin de 200 de ani

Oamenii au început să călătorească de plăcere în urmă cu mai puțin de 200 de ani, când au apărut și primele agenții. Astfel, turismul așa cum este cunoscut astăzi are o istorie scurtă, deși originile sale ajung până la Roma antică.

Originile turismului, în Roma antică

Romanii au pus o piatră de temelie pentru turism, când au construit o rețea de drumuri ce a făcut ca oamenii să călătorească mai ușor, mai repede și mai confortabil. Astfel, a avut de câștigat comerțul și au primit un impuls călătoriile religioase și migrația.

Turismul propriu-zis, însă, a apărut odată cu hotelurile, în epoca modernă. Acestea au făcut posibile călătoriile pe distanțe mai mari. Ca industrie, dezvoltarea turismului a fost marcată de acțiunile unei persoane.

Cine a inventat, de fapt, turismul. Oamenii călătoresc de plăcere de mai puțin de 200 de ani
O tanara facand o fotografie in Atena

Cine a inventat turismul

S-ar putea spune că turismul a fost inventat de antreprenorul englez Thomas Cook, care în anul 1841 a organizat prima călătorie turistică din istorie. Ulterior, în 1855, a condus un grup de turiști într-un tur al Olandei, Belgiei, Germaniei și Franței și a făcut o călătorie în jurul lumii cu un grup de nouă turiști, care a durat 222 de zile.

Au apărut agenții de turism ca Thomas Cook și American Express, după care apariția automobilelor a făcut ca industria turistică să ia avânt.

Când ar fi început turismul din România

În România, turismul balnear a fost menționat la Băile Herculane încă din anul 1734, iar cel din Ivanda, Buziaș, Călacea și Lipova, în secolul al XVI-lea. La Bazna oamenii ar fi călătorit în secolul al XVII-lea, la Băile Olănești ar fi mers în anul 1760, la Borsec cu 10 ani mai târziu, iar la Vatra Dornei în anul 1788.

Însă, primele activități turistice propriu-zise ce au fost organizate în România datează din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Atunci și-au făcut apariția organizații, asociații, societăți și cluburi ce aveau ca principal obiectiv să atragă turiști din toate clasele sociale și care au sponsorizat amenajarea unor obiective turistice de interes pentru oameni.

Primele societăți de turism din țară ar fi fost Trinitatea vremelnică, ce a apărut în 1869, cu scopul de a organiza ”excursiuni”, și Asociația Alpină a Transilvaniei, apărută în 1873 la Brașov. Ambele se axau pe cercetarea Carpaților, îmbunătățirea căilor de acces și organizarea de excursii în zone montane. Doi ani mai târziu, în 1875, la București s-a înființat Societatea Română de Geografie, care a publicat printre altele și multe descrieri de călătorii și expediții.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...