Cine a inventat, de fapt, merdenelele. Românii le-au preluat de la o altă nație

Iancu Andreea 02.12.2021, 09:38
Cine a inventat, de fapt, merdenelele. Românii le-au preluat de la o altă nație

Unul dintre preparatele la care apelăm de fiecare dată când ne dorim o gustare rapidă și savuroasă îl reprezintă merdenelele, acel aluat de tip foietaj umplut cu brânză sărată. Deși cu toții avem o patiserie preferată, de unde ne aprovizionăm cu această gustare specială, însă puțini știu cine a inventat, de fapt, merdenelele. Se pare că românii s-au inspirat de la o altă cultură.

Merdenelele, o gustare savuroasă, preluată de români. Cine a inventat, de fapt, preparatul

Atunci când suntem pe grabă sau încercăm să ne bucurăm de un aluat cald și o umplutură savuroasă, alegem adesea o porție de merdenele. Această plăcintă cu brânză, pregătită însă într-un stil aparte, reprezintă gustarea preferată, alături de covrigi. Chiar dacă este extrem de celebră, puțini sunt cei care știu cine a inventat merdenelele și ce cultură ne-a inspirat să descoperit acest preparat savuros. Deși pare că este un preparat modern, merdeneaua a ajuns la noi în țară, din Dobrogea și până în Ardeal chiar de dinainte de Marea Unire.

În timp ce Radu Anton Roman o descria ca fiind „plăcinţica modestă, mirosind a şalvari peticiţi, merdeneaua s-a târât, ambiţioasă şi fără scrupule, până la poalele Feleacului, unde a leşinat de bucurie”, Ecaterina Hulea ne dezvăluie originea acestui preparat delicios. Pasionată de tradițiile românești, aceasta a explicat faptul că plăcinta cu brânză pe care o numim merdenea provine din Turcia și a ajuns la noi în zona Dobrogei. Numele preparatului este legat de denumirea pe care o poartă sucitorul în limba turcă.

Ca și denumire, ea provine de undeva din zona Dobrogei, de la turci. Turcii folosesc la întinsul foii un sucitor, noi așa îi spunem, dar la ei e un pic mai subțire și se numește merdenea, potrivit observatornews.ro.

Cine a inventat, de fapt, merdenelele. Românii le-au preluat de la o altă nație
Merdenelele, un preparat apreciat de români

Rețetă de merdenele cu brânză sărată

Pentru a pregăti o rețetă savuroasă de merdenele trebuie să pregătești 600 de grame de făină, pe care le așezi într-un bol. În centrul său se formează o gaură unde se toarnă drojdia înmuiată în lapte, aflat la temperatura camerei. Deasupra se adaugă un ou, zahăr, un praf de sare și lapte cât cuprinde pentru a înmuia făina.

După ce aluatul se frământă, se trece la umplutură. Aceasta se prepară din brânză dulce sau sărată, peste care se adaugă sare, ouă, griș și, după gust, unele mirodenii. După ce aluatul se dospește, acesta se întinde în formă de pătrat și se împăturește fiecare colț, după ce a fost așezată umplutura în centru. Chiar dacă unele dintre cele mai delicioase sunt variantele prăjite în ulei, merdenelele se pot pune și la cuptor. În 20 de minute ele sunt gata.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...