Cine a fost Regele Carol I. Puţini ştiu cum îl chema, de fapt, pe suveran

Stan Filon, Diana Timișoreanu 24.09.2021, 17:05
Cine a fost Regele Carol I. Puţini ştiu cum îl chema, de fapt, pe suveran

Puțini români mai știu acum exact cine a fost Regele Carol I, chiar dacă acesta a fost primul rege al României și cel care a pus bazele celor mai moderne instituții din țara noastră. A avut o domnie lungă și prosperă, iar lui i se datorează independența țării noastre.

Cine a fost Regele Carol I

Carol I s-a născut într-o familie de nobili, pe data de 20 aprilie 1839, la Sigmaringen în Germani. A fost cel de-al doilea fiu al Prinţului Carol-Anton de Hohenzollern şi al Josephinei, fiica Marelui Duce de Baden. A făcut studiile elementare la Dresda, apoi s-a înscris la școala de cadeți din Münster, devenind sublocotenent de dragoni.

Pe 1 ianuarie 1857, Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, numele real al lui Carol I, a fost numit locotenent secund în suita unui regiment de artilerie. Tot în același an și-a finalizat și studiile în cadrul Școlii de Artilerie și Geniu din Berlin. În anul 1864 s-a înscris ca voluntar în armata Prusiei, participând la Al Doilea Război al Schleswigului, mai ales la asaltul citadelelor Fredericia și Dybbøl. În 1866 a fost înaintat la gradul de căpitan.

Cine a fost Regele Carol I
Cine a fost Regele Carol I

48 de domnie fără cusur

După detronarea lui Cuza, Carol de Hohenzollern ajunge la conducerea românilor, în urma unui plebiscit, prin care populația l-a ales de fapt la conducere. Așadar Carol este ales domn în anul 1866, sub numele de Carol I. Avea numai 27 de ani când pe 10 mai a fost numit domn constituțional.

Timp de 15 ani a domnit asupra Principatelor Române (1866-1881), iar mai apoi a ocupat timp de alți 33 de ani scaunul regal. În total, regele Carol I a condus destinele românilor timp de 48 de ani. A ajuns să iubească R de domnie într-o țară străină, dar pe care a ajuns so o iubească că pe țara natală. De altfel, ziua de 10 mai este considerată ziua regalității în România. Regele Carol I și Regina Elisabeta ai României, născută Neuwied, s-au căsătorit pe 3 noiembrie 1869 și au avut un copil care a decedat însă la vârsta de 4 ani. Incidentul i-a îndepărtat pe cei doi soți, rămânând, de fapt, prieteni toată viața.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Modest până a pus mâinile pe piept

În cei 48 de ani de domnie, Carol I a făcut multe pentru țară. A obținut independența țării, iar popularitatea sa a explodat. A redresat economia, a dotat România cu instituții specifice statului modern și a pus bazele unei adevărate dinastii. Sub domnia sa au fost realizați 3.800 de kilometri de căi ferate, s-a înfiinţat Fabrica de ulei vegetal din Bucureşti, și-a început activitatea „Banca de Bucureşti” (cu capital francez). A luat ființă Casa de Depuneri, Consemnaţiuni şi Economie” (C.E.C), a fost promulgată prima „Lege a Brevetelor de Invenţie” şi a fost înfiinţat „Biroul Brevetelor”. Pe timpul său s-a bătut primul leu românesc, a fost creată prima Constituție a României și a fost fondată Academia Română. A fost înființat ”Observatorul Astronomic”, au fost ridicate 40 de spitale și nenumărate instituții de învățământ.

Carol I a fost un conducător echilibrat toată viața sa, până în momentul trecerii sale în neființă. A murit pe data de 10 octombrie 1914, la vârsta de 75 de ani. La trecerea sa în neființă, la căpătâiul său a fost găsit doar un pahar cu apă din Carpați și un biscuite pesmet, de care primeau soldații români pe front.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...