Cum îi turna Pimen pe oameni la Securitate. Detalii despre arhiepiscopul decedat

Diana Radu 20.05.2020, 10:09
Cum îi turna Pimen pe oameni la Securitate. Detalii despre arhiepiscopul decedat

Pimen, arhiepiscopul Sucevei și al Rădăuților s-a stins din viață, astăzi pe 20 mai pe patul de spital. Arhiepiscopul fusese diagnosticat cu noul coronavirus și suferise complicații pulmonare. Înaltul prelat a fost transferat de la Suceava la București pe 20 aprilie cu un elicopter, însă medicii nu l-au putut salva.

Cine a fost Pimen arhiepiscopul Sucevei și cum a colaborat cu Securitatea

Pe numle său real, Vasile Zainea s-a năcut pe 25 august 1929, într-un sat din județul Buzău. În anul 1982, acesta este ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cu titlul „Suceveanul”. Iar în anul 1991 devine arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

În perioada comunistă Înlatul prelat a redeschis lăcașuri de rugăciune care erau închise, precum: Mănăstirea Voroneț și Mănăstirea Humorului. În anul 2000 a fost distins cu Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de Mare Cruce.

pimen, arhiepiscopul sucevei, securitate
Cine a fost Pimen arhiepiscopul Sucevei și cum a colaborat cu Securitatea

O altă inițiativă controversată luată de Pimen după 1989 este retrocedarea către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fondului forestier care aparținuse înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial Mitropoliei Bucovinei (cu sediul la Cernăuți). Iar în aceeași categorie poate intra și ridicarea Arhiepiscopiei de la Suceava la rang de Mitropolie a Bucovinei.

În octombrie 2007, Pimen este desconspirat de către Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) ca fiind turnător al Securității și al Direcției de Informații Externe. Notele sale au fost semnate cu numele conspirative „Sidorovici” și „Petru”. Drept urmare a fost racolat în 1975, pe vremea când era la Mănăstirea Putna.

S-au găsit și detalii despre cum își turna ”subiecții” la Securitate. Astfel, în 1979, acesta s-a plâns organelor că un cetățean denumit A.B în declarație. „nu iubește conducerea țării”. În plus: ”Reclamantul a furnizat informații referitoare la situația familială a acesteia, încălcându-i-se astfel acesteia dreptul la viata privată. Reclamantul a arătat că este adevarată consemnarea privind nota informativă din 14.09.1979 și a precizat că a evitat anumite discuții deoarece „era o ponegrire la adresa țării”, se arăta în delațiunea lui Pimen.

”Astfel în nota supliment datată 16.03.1977, reclamantul a furnizat informații în sensul ca prof. P. M era de opinie că profesorii „să aibă o orientare mai largă și să nu fie prea marxiști” și că vrea să-și facă prieteni persoane „care să împărtășească niște idei nu prea fidele față de politica statului nostru”, au mai găsit cercetătorii despre Pimen în arhivele fostei Securități.

Vasile Zainea s-a călugărit la Mănăstirea Neamț sub numele de Pimen și a fost profesor la școlile monahale din Mănăstirile Neamț și Secu, apoi la Seminarul Teologic din Mănăstirea Neamț. Înainte de a devenit arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, acesta a slujit ca preot la Mănăstirea Văratec și Schitul Durău, fiind muzeograf și stareț la Mănăstirea Putna, apoi stareț la Mănăstirea “Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe