Cinci noi cutremure în Oltenia, în ultimele 12 ore. Ce magnitudini au fost înregistrate

Elena Avramescu 17.02.2023, 10:01
Cinci noi cutremure în Oltenia, în ultimele 12 ore. Ce magnitudini au fost înregistrate

Mișcările seismice încă sunt prezente în mod constant în România. Astfel că alte noi cinci cutremure s-au produs în Oltenia, numai în ultimele 12 ore. Vorbim despre seisme adâncimi destul de mici, care au avut magnitudini cuprinse între 2,9 şi 3,1 pe Richter.

5 cutremure în ultimle 12 ore în România

Cele cinci cutremure din Oltenia au fost înregistrate după cele două șocuri puternice, din data de 13 februarie, cu magnitudinea de 5,2 și cel din 14 februarie, de 5,7 pe Scara Richter. Astfel că seismologii au anunțat că zona este considerată acum una de risc, precum cea din Vrancea.

Tocmai de aceea cetățenii din Gorj sunt extrem de panicați după cutremurele puternice, iar în Leleşti, de exemplu, în prezent nu mai există nicio casă care să nu aibă pereții crăpați sau dărâmați.

Specialiștii Institutului pentru Fizica Pământului au decis să monitorizează intens zona, iar autoritățile cer ajutor urgent pentru expertizarea clădirilor.

„Am auzit o bubuitura foarte puternica și a venit un suflu, și soția a zis hai sa mergem ca murim, murim! Și zburau țiglele de pe casă, am rămas cu imaginea asta. Am muncit și într-o clipă se duce totul, însă nu avem nicio putere în fața naturii”, a spus un cetățean înspăimântat din Leleşti, Gorj, acolo unde a fost epicentrul cutremurului.

Pagube produse de cutremurul de marți, 14 februarie, în Târgu Jiu
Pagube produse de cutremurul din Targu Jiu

La nici 10 kilometri distanță, în Arcani, situația este similară, unde oamenilor le este frică să mai închidă un ochi și se bazează pe autorirăți.

„Până la această oră au fost 320-325 de replici după cutremurul din Gorj. Este o activitate normală după un șoc așa de mare, la un cutremur de suprafață. Activitatea replicilor poate să se întindă pe timp de o lună, chiar și două luni. Din experiența altor zone din România, cum e cea de la Galați din 2013, au fost replici din septembrie până în decembrie. Este posibil ca și în Gorj să avem aceeași manifestare.

Deocamdată replicile se situează în marja de 1 grad, până la 4,2 cât a fost ieri. După ce se termină acest roi de cutremure, pe o perioadă mare, va urma o perioadă de liniște, dar poate va mai da ceva puseuri din când în când. Și Galațiul dă, dar acolo sunt cutremure de magnitudine 3, 4, mai sunt două cutremure mici, și gata, se oprește”, a declarat Constantin Ionescu, directorul INFP, la Digi24.

În Gorj au fost mai multe case avariate, iar școlile au tencuiala căzută sau pereții fisurați. Chiar dacă de luni elevii ar trebui să revină în bănci, prefectul a anunțat că întoarcerea din vacanță va fi amânată din motive de siguranță. Tot în aceeași zonă, specialiștii de la INFP au montat aparate cu senzori şi stații GPS pentru a măsura și cele mai mici cutremure.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...