China și Coreea de Sud, în conflict din cauza scutului antirachetă al SUA. „Este un pericol ascuns major”

Beatrice Dumitru 11.08.2022, 13:59
China și Coreea de Sud, în conflict din cauza scutului antirachetă al SUA. „Este un pericol ascuns major”

China și Corea de Sud au reluat un conflict legat de scutul antirachetă al SUA, desfășurat pe teritoriul sud-creean. Beijingul susține că puternicul radar ar putea spiona spațiul său aerian și a redus comerțul și importurile culturale după ce guvernul de la Seul a anunțat amplasarea lui, în 2016.

Conflict între China și Coreea de Sud

China și Coreea de Sud s-au înfruntat din nou din cauza unui scut american de apărare antirachetă, amenințând să submineze eforturile noului guvern de la Seul pentru a depăși diferențele de securitate de lungă durată dintre cele două state.

Dezacordul cu privire la sistemul THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) instalat în Coreea de Sud a apărut după o primă vizită, aparent fără probleme, în China a ministrului de Externe al Coreei de Sud, în cursul aceastei săptămâni, într-o perioadă în care guvernul de la Seul încearcă să imbunătățească relațiile cu Beijingul, notează Reuteurs.

China și Coreea de Sud, în conflict din cauza scutului antirachetă al SUA. „Este un pericol ascuns major”
China acuză că radarul ar putea spiona spațiul său aerian.

Un înalt oficial al biroului prezidențial al Coreei de Sud a declarat că THAAD este un mijloc de autoapărare și nu poate fi niciodată supus negocierilor, după ce China a cerut Coreei de Sud să nu mai desfășoare alte baterii și să limiteze utilizarea celor existente.

„Scutul subminează interesul strategic al Chinei”

Președintele Yoon Suk-yeol, care vede sistemul vital pentru combaterea rachetelor nord-coreene, a promis să renunțe la promisiunile guvernului anterior de a limita desfășurarea THAAD și să nu participe la scutul antirachetă global condus de SUA sau să creeze o alianță militară trilaterală care să implice Japonia. De asemenea, în timpul campaniei electorale, acesta s-a angajat să cumpere o altă baterie THAAD, dar de la preluarea mandatului în mai, guvernul său s-a concentrat pe ceea ce oficialii numesc „normalizarea” funcționării sistemului existent, deținut și operat de SUA.

Ministrul de Externe al Coreei de Sud Park Jin și omologul său chinez Wang Yi s-au întâlnit pentru a căuta modalități de redeschidere a negocierilor de denuclearizare cu Coreea de Nord și pentru a relua exporturile culturale, precum muzica K-Pop sau filmele sud-coreene spre China, blocate din 2016.

Cei doi „au convenit să ia în serios preocupările legitime ale celuilalt și să continue să gestioneze cu prudență și în mod corespunzător această problemă pentru a se asigura că nu va deveni o piedică pentru creșterea solidă și constantă a relațiilor bilaterale”.

Beijingul a declarat că desfășurarea THAAD în Coreea de Sud „subminează interesul strategic de securitate al Chinei”, dar ministrul Apărării de la Seul, Lee Jong-sup, a declarat că politica privind THAAD nu se va schimba din cauza opoziției Chinei.

Actuala baterie nu este structurată pentru a juca niciun rol în apărarea SUA, ci este plasată într-o locație în care poate apăra doar peninsula coreeană”, a declarat Lee Jong-sup.

Dar presa de stat chineză a avertizat că problema THAAD este „un pericol ascuns major care nu poate fi evitat în legăturile China-Coreea de Sud”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...