China amenință SUA cu „măsuri în forță”. Care este motivul

Beatrice Dumitru 20.07.2022, 17:03
China amenință SUA cu „măsuri în forță”. Care este motivul

Tensiunile dintre SUA și China cu privire la Taiwan au crescut în ultimele zile, în timp ce unele rapoarte sugerează că președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, va vizita insula în august. Însă China a avertizat că va lua „măsuri hotărâte și puternice” dacă aceasta va călători în Taiwan.

China, avertisment pentru SUA

Călătoria lui Nancy Pelosi în Taiwan ar fi cea mai importantă vizită la nivel înalt a unei delegații americane pe insula autonomă, din ultimii 25 de ani. Nancy Pelosi a prezentat planuri de a duce o delegație la Taipei în august, au spus persoane care cunosc situația, deși biroul acesteia a refuzat să comenteze planurile de călătorie. Pe 1 august se aniversează înființarea Armatei Populare de Eliberare a Chinei.

Ministerul de Externe al Chinei a acuzat că posibila vizită ar avea un impact negativ grav asupra fundației politice a relațiilor dintre China și SUA și va trimite un semnal grav greșit forțelor separatiste de „independență a Taiwanului, relatează CNN.

China amenință SUA cu „măsuri în forță”. Care este motivul
Nancy Pelosi vrea să viziteze Taiwanul.

Dacă SUA insistă să meargă pe calea greșită, China va lua cu siguranță măsuri hotărâte și puternice pentru a-și apăra ferm suveranitatea națională și integritatea teritorială. Statele Unite trebuie să fie pe deplin răspunzătoare pentru toate consecințele cauzate de acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Zhao Lijian.

China vrea să anexeze Taiwanul, „chiar și cu forța”

Partidul Comunist de la Beijing, aflat la guvernare, a revendicat de mult timp Taiwan ca parte a teritoriului său și a promis în mod repetat că va „reunifica” insula de 24 de milioane de locuitori cu China continentală, chiar și prin forță dacă va fi nevoie, deși nu a guvernat-o niciodată.

Nancy Pelosi plănuise să conducă o delegație a Congresului SUA în Taiwan în aprilie, dar călătoria a fost amânată după ce a fost testată pozitiv pentru Covid-19. La acea vreme, China s-a opus cu fermitate vizitei și a emis avertismente similare.

Vizita ei va fi prima a unui președinte al Camerei în funcție de când republicanul Newt Gingrich a călătorit în Taiwan în 1997. Insula a fost vizitată de o serie de delegații americane în ultimii ani, mai ales după ce Donal Trump a semnat Legea de călătorie în Taiwan, în martie 2018.

În ultima perioadă, China a trimis un număr record de avioane de război în apropierea Taiwanului, în timp ce tensiunile dintre cele două părți au crescut la cel mai mare nivel din ultimele decenii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...