China, aliatul Rusiei împotriva Occidentului. Beijingul cere ca NATO să oprească extinderea în Europa de Est

Beatrice Dumitru 04.02.2022, 14:56
China, aliatul Rusiei împotriva Occidentului. Beijingul cere ca NATO să oprească extinderea în Europa de Est

Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping s-au întâlnit la Beijing, înaintea ceremoniei de deschidere a ediției de iarnă a Jocurilor Olimpice. Cei doi lideri au lansat un apel către NATO peNtru a opri extinderea în Europa de Est, pe măsură ce cele două țări își consolidează relațiile în fața presiunii Occidentului.

China se opune extinderii NATO

Rusia și China au prezentat un acord cu privire la o serie de probleme în timpul vizitei lui Vladimir Putin la Beijing. Întâlnirea dintre cei doi lideri a marcat un nou pas în parteneriatul din ce în ce mai strâns între Beijing și Moscova, pe măsură ce relațiile cu Occidentul se deteriorează pentru ambele țări.

China s-a alăturat Rusiei și se opune extinderii NATO, acuzând Alinața că susține o ideologie ca cea a Războiului Rece și, de asemenea, declară că sunt îngrijorate de pactul de securitate de la Aukus dintre SUA, Marea Britanie și Australia. În plus, cele două țări au transmis că anumite state, alianțe și coaliții militare și politice caută să obțină, direct sau indirect, avantaje militare unilaterale în detrimentul securității altora, relatează BBC.

China, aliatul Rusiei împotriva Occidentului. Beijingul cere ca NATO să oprească extinderea în Europa de Est
China, cerere pentru NATO.

Rusia și China se opun extinderii în continuare a NATO și solicită Alianței Nord-Atlantice să renunțe la abordările ideologice ale Războiului Rece, să respecte suveranitatea, securitatea și interesele altor țări, diversitatea mediilor lor civilizaționale, culturale și istorice și să să exercite o atitudine corectă și obiectivă față de dezvoltarea pașnică a altor state”, se arată în comunicatul comun transmis de Kremlin.

Rusia sprijină poziția Chinei față de Taiwan

Și Rusia a spus că sprijină politica Beijingului, „O singură Chină”, care afirmă că Taiwanul este o provincie separatistă, care în cele din urmă va face din nou parte din China, deși țara insulară se consideră independentă, cu propria sa constituție și lideri aleși democratic.

Cei doi președinți nu au vorbit deloc despre criza din Ucraina. Pe fondul tensiunii tot mai mari, SUA a acuzat Rusia de înscenarea unui presupus atac al Ucrainei pentru a justifica invadarea acestei țări.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...