EXCLUSIV

Centrala de la Cernobîl, ocupată de trupele ruse. Experții români trag un semnal de la alarmă: ”Ar produce altă tragedie” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 25.02.2022, 13:45
Centrala de la Cernobîl, ocupată de trupele ruse. Experții români trag un semnal de la alarmă: ”Ar produce altă tragedie” EXCLUSIV

Specialiștii români susțin că ocuparea Centralei de la Cernobîl de către trupele ruse nu constituie o amenințare directă. Există însă un alt pericol major: „Pe teritoriul Ucrainei funcționează alte 15 reactoare nucleare. Distrugerea unuia ar putea produce un nou Cernobîl, cu efecte devastatoare asupra Europei, dar și asupra Rusiei!”, afirmă Ion Chiosilă, expert în problema radiațiilor nucleare.

Ion Chiosilă, expert român în probleme legate de igiena radiației și radioprotecție: „E greu de crezut că soldații ruși vor detona sau vor distruge combustibilul nuclear”

Ocuparea zonei fostei centrale nucleare de la Cernobîl, de către trupele ruse, în actualul război dintre Ucraina și Rusia, nu aduce noutăți majore pe plan local. Expertul român în probleme legate de igiena radiației și radioprotecție, Ion Chiosilă, susține că la Cernobîl nu mai funcționează de ani buni niciunul dintre cele patru reactoare ale centralei:

Centrala de la Cernobîl nu mai funcționează din anul 2000, deci nu mai produce curent electric. Reactoarele 1, 2 și 3 au fost închise treptat până în anul 2000, după care a început dezafectarea lor. Iar povestea reactorului 4, cel care care a explodat în aprilie 1986, e cunoscută de mai toată lumea.

E greu de crezut că soldații ruși, care au ocupat zona, vor detona sau vor distruge combustibilul nuclear, dacă acesta mai există. Fiindcă cea mai parte parte a combustibilului nuclear uzat a fost transferat în Rusia pentru tratare specială”, a precizat Ion Chiosilă pentru impact.ro.

Centrala de la Cernobîl, ocupată de trupele ruse. Experții români trag un semnal de la alarmă: ”Ar produce altă tragedie” EXCLUSIV
Ion Chiosilă a văzut cu ochii lui urmările tragediei de la Centrala de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986

Ion Chiosilă a fost la Cernobîl, în 2017: „Iradierea scăzuse foarte mult!”

Ion Chiosilă, care lucrează în domeniul radiațiilor de peste cinci decenii, e printre puținii români care au vizitat Cernobîlul. S-a întâmplat în 2017, când a fost solicitat ca expert în realizarea unui documentar pe această temă. Era chiar în perioada în care diverse agenții de turism din lume organizau excursii în anumite zone ale Cernobîlului.

Când am fost acolo, în 2017, iradierea scăzuse mult. Ghizii grupurilor de turiști aveau asupra lor dozimetre, pentru a putea ști permanent cărui nivel de radiație se supun. La final am aflat că îți dădeau și un certificat că ai trecut prin zonă și că nu ai fost supus unui grad sporit de iradiere. Pe de altă parte, 2017 e anul la finele căruia reactorul numărul patru, cel cu explozia, a primit un nou sarcofag, construit din aluminiu dur.

E ceva impunător! Are 117 metri lungime și o înălțime impresionantă, fiind conceput să reziste 100 de ani. Fiindcă reacțiile de fusiune nu s-au oprit niciodată din 1986, încoace! Se vor opri doar atunci când vor epuiza tot combustibilul. Iar vechiul sarcofag, ce se fisurase deja, trebuia schimbat. Noul sarcofag a costat două miliarde de euro, din care jumătate a plătit Ucraina, iar cealaltă jumătate, Uniunea Europeană”, a mai spus același Ion Chiosilă.

Părerea expertului român e clară:

Nu cred că se va avea în vedere ceva deosebit legat de cucerirea acestei centrale de către ruși, în afara unui impact mediatic. Știu și ei ce s-a întâmplat acolo!”.

Ion Chiosilă: „Pe teritoriul Ucrainei funcționează alte 15 reactoare nucleare. Distrugerea unuia ar putea produce un nou Cernobîl”

Îngrijorarea lui Ion Chiosilă vine din altă parte.

Pe teritoriul Ucrainei funcționează alte 15 reactoare nucleare. Distrugerea unuia ar putea produce un nou Cernobîl, cu efecte devastatoare asupra Europei, dar și asupra Rusiei. Având în vedere ce s-a întâmplat în 1986 la Cernobîl și în 2011 la Fukushima, sper ca autoritățile de la Kremlin și comandanții armatei ruse vor trata cu multă atenție situația reactoarelor nucleare din Ucraina.

Sigur că oricare dintre acestea ar putea fi oprit în caz de amenințare imediată, dar bombardarea inconștientă a vreunuia dintre ele, ar duce la o nouă tragedie. Din care Belarus și Rusia nu pot scăpa, nu doar Europa!”, a adăugat el.

El a amintit și faptul că orașul Prîpeat, așezarea construită special de regimul comunist pentru cei ce au lucrat cândva la Centrala de la Cernobîl, a devenit de ani buni un „oraș-fantomă”, care „se va distruge în timp”.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe