Cele mai mari parcuri din Iași. 5 zone verzi simbolice pentru acest oraș

Emanuela Pană 13.03.2021, 15:32
Cele mai mari parcuri din Iași. 5 zone verzi simbolice pentru acest oraș

Iașiul este unul dintre cele mai frumoase orașe din țara noastră, având un rol deosebit de important în istoria României. Trecutul cultural, spiritual și universitar al orașului reprezintă baza pe care se construiește un prezent mereu adaptat modernității. Aici s-au născut unii dintre cei mai ramarcabili scriitori români, iar locul este lăudat în multe dintre lucrările lor. În continuare, te invităm să descoperi care sunt cele mai mari și mai spectaculoase parcuri din Iași.

Cele mai mari parcuri din Iași

Iașiul nu impresionează doar prin cultură, istorie, multitudinea de obiective turistice sau străzile sale, unde saloane moderne și hanuri antice împart trotuarul, ci și prin numeroasele sale parcuri, ideale petru relaxare și pentru a-ți aminti de momentele în care spiritul ludic era atât de accentuat. De asemenea, aceste importante spații verzi reprezintă varianta ideală atunci când bugetul sau timpul nu îți permite să te deplasezi la munte sau pe litoral.

Copiii iubesc parcurile, care se tranformă în lumi magice sub poveștile lor, la fel și bătrânii, care își odihnesc picioarele obosite pe băncuțele „presărate“ cu grijă, la distanțe calculate. În parcuri întâlnim și tineri și adulți, veniți fie pentru o plimbare agale, fie pentru câteva poze sau chiar un picnic, de ce nu. Oricare ar fi motivele pentru care pășim pe cărările bătătorite ale parcurilor, cert este că ne atrag ca un magnet aceste zone verzi, învăluite în frumos.

Fără a mai lungi vorba, iată care sunt cele mai mari și mai frumoase parcuri din Iași:

1. Parcul Copou – cunoscut și sub denumirea de Grădina Copou, este cel mai vechi parc de pe teritoriul Iașiului, dar și cel mai mare parc urban din zona centrală și de nord a orașului. Situat pe dealul cu același nume, Parcul Copou contribuie semnificativ la calitatea aerului din zonă, fiind în deosebi apreciat pentru frumusețe, echilibru și valoare ecoprotectivă. Parcul datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea și a fost amenajat între anii 1833-1834, sub domnia lui Mihail Sturza.

2. Parcul Teatrului Național – cunoscut și drept Esplanada Teatrului Național din Iași, acest parc este situat între Teatrul Național „Vasile Alecsandri“ și Catedrala Mitropolitană. Esplanada cuprinde în jur de 255 de arbori, reprezentând cel mai mare spațiu verde din centrul istoric al orașului. De asemenea, în interiorul parcului se găsesc 20 de platani monumentali (Platanus acerifolia), iar 15 dintre aceste exemplare sunt declarate monumente ale naturii.

Citește și: Cele mai mari parcuri din București. Top 7 locuri în care te poți relaxa

Spații verzi care sunt adevărate simboluri

Fie că vorbim de sezonul cald sau rece, parcurile sunt locuri perfecte pentru câteva momente de ralaxare. Iașiul se bucură de numeroase parcuri, multe dintre ele fiind amenajate și restaurate în ultimii ani.

Cele mai mari și mai frumoase parcuri din Iași
Cele mai mari și mai frumoase parcuri din Iași

3. Parcul Expoziției – este un parc cu o suprafață de 5.4 ha, aflat în cartierul Copou, în apropiere de intrarea dinspre Copou în Grădina Botanică din Iași. Parcul Expoziției a fost amenajat după Unirea Basarabiei și Bucovinei cu România, în anul 1923, când s-a luat hotărârea să se deschidă la Iași o „Expoziție agricolă viticolă și de industrie casnică a Moldovei întregite“, pentru a se cunoaște potențialul acestor provincii și a se stabili legături economice strânse între ele.

4. Grădina Botanică – Grădina Botanică „Anastasie Fătu“ din Iași este cea mai veche grădină botanică de pe teritoriul țării noastre, fiind înființată în anul 1856, de către Anastasie Fătu la Râpa Galbenă. Grădina a existat până la moartea creatorului ei, când terenul a fost vândut de urmașii acestuia.

5. Parcul Horia, Cloșca și Crișan din Iași – este un alt parc ideal pentru o plimbare într-o zi însorită sau pentru a contempla la istoria poporului nostru (vezi Răscoala din 1784-1785). Inițial, acest spațiu verde a purtat denumirea de Parcul Bicaz, însă, în anul 1999, generalul Mircea Chelaru, comandantul Corpului 10 Armată „Ștefan cel Mare“ din Iași, și-a anunțat decizia de a amenaja Aleea Mareșalilor în fața unității militare din Copou și de a amplasa acolo busturile celor trei mareșali din istoria Armatei Române: Alexandru Averescu, Constantin Prezan și Ion Antonescu, în locul celor ale lui Horia, Cloșca și Crișan. Cu toate acestea, ulterior, parcul a primit denumirea de Parcul Horia, Cloșca și Crișan.

Începând din anul 2008, parcul a devenit un spațiu de joacă destinat copiilor, Primăria montând leagăne simple, leagăne duble, figurine pe arc și tobogane.

Iată lista completă a parcurilor din Iași:

  1. Parcul Copou;
  2. Zona de agrement Ciric;
  3. Parcul Teatrului Național;
  4. Parcul din Alexandru cel Bun;
  5. Parcul Anastasie Panu;
  6. Parcul dendrologic Școala normală „Vasile Lupu“;
  7. Parcul Expoziției;
  8. Gradina Botanică;
  9. Parcul Nicolina;
  10. Parcul Splai Bahlui;
  11. Parcul Facultății de Construcții;
  12. Esplanada Tătărași;
  13. Parc Sala Sporturilor – Biserica Lipovenească;
  14. Parcul Voievozilor;
  15. Parcul Horia, Cloșca și Crișan;
  16. Parcul Berthelot;
  17. Parcul Târgu Cucu;
  18. Parcul din fața Palatului Culturii;
  19. Parcul Podu Roș;
  20. Parcul Octav Băncilă;
  21. Parcul din zona 2 Băieți;
  22. Parcul din Piața Independenței;
  23. Parcul Plopii fără soț;
  24. Parc local Piața Sudului;
  25. Parcul Titu Maiorescu;
  26. Parcul de lângă corpul B – FEAA;
  27. Parcul Grigore Ghica;
  28. Parcul de la Râpa Galbenă;
  29. Parcul din Piața Unirii;
  30. Parcul din spatele Muzeului Unirii.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...